Hat kulcsfontosságú változtatással mi is tehetünk az éghajlati válság megelőzéséért

Hat kulcsfontosságú változtatással mi is tehetünk az éghajlati válság megelőzéséért
Hat kulcsfontosságú változtatással mi is tehetünk az éghajlati válság megelőzéséért

A kormányok és az ipar óriásvállalatai mellett minden egyes ember tehet olyan lépéseket, amelyek csökkentik az emberiség bolygóra gyakorolt hatását, és segítenek megállítani az éghajlati válságot, különösen a célzott viselkedésbeli változtatásokkal – derül ki egy tudományos kutatásból.

Egy új kampány, ami a Leedsi Egyetem tudósai, az Arup mérnöki cég és a C40 Cities klímavédelmi csoport kutatásán alapul rávilágított arra a hat életmódbeli változtatásra, amelyekkel az emberek a legnagyobb hatást érhetik el a környezet szempontjából.

A kutatás megállapította, hogy a 2030-ig szükséges változtatások 73 százalékát a kormányoknak és az iparnak kell végrehajtania ahhoz, hogy a világ a Párizsi megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez szükséges úton haladjon. Azonban a magánszemélyek is jelentős befolyással rendelkeznek a fennmaradó 27 százalékra.

A hat legfontosabb változás, amit megtehetünk, a következő:

1. Tartsuk meg az elektronikai termékeket és háztartási készülékeket legalább hét évig!

2. Nyaraljunk belföldön: Maximum három évente repüljünk csak!

3. Táplálkozzunk minél zöldebben: A legjobb a növényi alapú étrend, és az egészséges adagok!

4. Öltözzünk retró módra: Évente három új ruhadarabot vegyünk csak!

5. Utazzunk frissen: Amikor csak lehet, ne használjuk a személygépkocsit!

6. Változtassunk a rendszeren: Akár egy váltás is számít, például egy zöld energiavállalathoz vagy más zöld szolgáltatóhoz való áttérés!

A kutatás szóvivője azonban elmondta: „Ez nem arról szól, hogy megszégyenítsük az embereket. Hanem arról, hogy támogatjuk őket abban, hogy teljes mértékben és örömmel éljenek, miközben egyensúlyban vannak a természettel. Egyre többen szeretnének pozitív és konstruktív lépéseket tenni – ami nagyban hozzájárul az éghajlati szorongás okozta mentális stressz enyhítéséhez -, de nem tudják, mit tegyenek, és tehetetlennek érzik magukat. Ezek a lépések sok ilyen polgárnak és közösségnek nyújthatnak mélyreható segítséget.”

Forrás (independent)

search icon