Az egyik legízletesebb nyári bogyós gyümölcs. Finom íze mellett igazi vitaminforrás, gyógyhatásairól már nem is beszélve. Íme, a fekete áfonya, a „látás gyümölcse”.
A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Hazánkban áfonyások Győr-Moson-Sopron (jórészt Sopron környékén) és Vas megye erdeiben lelhetőek fel nagyobb területen, tipikus élőhelye azonban az erdélyi havasok. Maga a növény közel fél méter magasra növő félcserje. Virágzása áprilistól júniusig tart, fő érési szezonja júliusra és augusztusra tehető, de egészen az első fagyok beálltáig érlel gyümölcsöt.
Termése lédús, belül kellemesen édes, kívül enyhén savanykás. A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet. Az áfonya teljesen beérett bogyói augusztusban és szeptemberben szedhetők. Gyümölcse közkedvelt lekvár-, gyümölcsleves-, gyümölcssaláta-alapanyag, sütemények ízesítője és tölteléke.
A sokoldalú gyümölcs
Az áfonyában számos vitamin megtalálható, amelyre a szervezetünknek szüksége lehet. Bogyója gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat, arbutint, sok vasat, A-, D– és C-vitamint tartalmaz.
A hasmenés, a fogínygyulladás, illetve a húgyúti fertőzések régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen fogyasztva is.
Jótékony a szembetegségekre, a farkasvakságra, ezenkívül megóvja a szemet az erős, intenzív fényhatások káros hatásaitól is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása is lehet.
Tudta-e?
Az őz, a nyúl, a szarvas, a vaddisznó elkészítéséhez pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, a krónikus bélhuruttal, a bélfertőzésekkel, a hasmenéssel szemben, és a szájbetegségek esetében is jó szolgálatot tesz.
Egy legenda szerint a második világháborúban brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, mert azt hitték, hogy segíti az éjszakai látást. A történet igazságtartalmára végül nem derült fény.
Az áfonya a népi elnevezések tekintetében is igen változatos. Afinya, havasi meggy, havasi meggykóró, molabogyó, kukajsza és a kukujza néven is említjük.
Fotók: Canva