Így lehet zöldebb kertünk otthon
Így lehet zöldebb kertünk otthon

A kertünk otthonunk fontos része lehet, hiszen a pihenés és a feltöltődés legjobb helyszíne lehet. De hogyan lesz csodaszép dzsungel a kertünk, hogyan telik meg élettel, hogyan lesz valóban egy talpalatnyi természet? Ehhez mutat utat a greenscaping, amely az olyan tereprendezési gyakorlatok összessége, amelyek javítják a pázsit és a kert egészségét, megjelenését, miközben védelmezik a természeti erőforrásainkat, és megőrzik azt a csodálatos változatosságot, amit a környezetünk rejt magában.

Egy időtakarékos és pénztárcabarát megoldás, aminek hála, nem kevés vizet és vegyszerhasználatot spórolhatunk meg, ráadásul még a kerti hulladék mennyisége is csökken. A szép kerthez vezető út egyik legfontosabb lépése, hogy gondoskodjunk arról, hogy egészséges talajban növekedhessenek növényeink.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy az elmúlt évtizedek helytelen talajkezelési módszereinek következtében termőtalajaink kimerültek, egyensúlyuk felborult, és már közel sem nyújtják azt a tápláló közeget növényeinknek, amire szükségük van. Ezért újra fel kell építeni, majd fenn is kell tartani az egyensúlyt a talajban

-írja cikkében Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka.

Érdemes komposztot használni: a legjobb, amit a talajoddal tehetsz, ráadásul a hulladékcsökkentés csendes bajnokává is válhatsz általa. Komposztálók terén igen bőséges a kínálat, a díszkert-rajongóknak egészen modern, kifejezetten dekoratív megoldások is elérhetőek. A komposzt segít a homokos talajban megtartani a tápanyagokat és a vizet, fellazítja az agyagos talajt és táplálja a hasznos talajéletet, így segíti a növények növekedését és boldogulását is.

A növénytelepítés előtt azt is jobban meg kell ismernünk, hogy milyen a talaj pH-értéke, homokos vagy agyagos, hol érzik magukat a legjobban növényeid, és hol van olyan ágyás, amiben sosem éred el a kívánt összhatást. Ezek mentén fogunk tudni olyan növényeket is kiválasztani a beültetéshez, amelyek valóban oda valók, ahova ültetni szeretnénk őket.

Kulcsfontosságú az is, hogy megfelelő öntözésről gondoskodjunk. Az aszályos nyarak, illetve a víztakarékosság szempontjait is fontos figyelembe venni, mivel a túl sok öntözés legalább annyira káros, mint a vízhiány. Érdemes mélyebben öntözni, és ezzel együtt ritkábban is, mert a legtöbb növény akkor teljesít a legjobban, ha a talajt hagyjuk részben megszáradni az öntözések között. Ezzel a néhány lépéssel máris sokat tudunk tenni azért, hogy kertünk fenntarthatóbb, és szebb lehessen.

(Forrás: egy.hu)

search icon