Így nézne ki a hó és jég nélküli Antarktisz
Így nézne ki a hó és jég nélküli Antarktisz

Az antarktiszi kontinens mintegy 98 százalékát jég borítja, amely a szárazföld nagy részét elzárja a szem elől. Néhány hihetetlen képalkotó technikának köszönhetően azonban pontos képet kaphatunk arról, hogyan nézne ki az Antarktisz kontinense jég nélkül.

A Bedmap2-t még 2013-ban hozták létre a NASA és a British Antarctic Survey által műholdakból, repülőgépekből és felszíni felmérésekből gyűjtött, a felszín magasságára, a jég vastagságára és az alapkőzet topográfiájára vonatkozó hatalmas mennyiségű adat felhasználásával.

Az antarktiszi jégtakaró alatti csupasz szárazföld zord, hegyvonulatokkal, szurdokokkal és zegzugos terepekkel borított vidék. Érdekesség, hogy a Viktória-földön található Byrd-gleccser alatti meder egyik része 2870 méterrel a tengerszint alatt van, ami a Föld bármelyik kontinentális lemezének legalacsonyabb pontjává teszi.

Az Antarktisz felszínének a megismerése azért fontos, mert a domborzat befolyásolja a jég eloszlását, és azt, hogyan fog elolvadni a jégtömeg az éghajlatváltozás következtében. A Bedmap2 adataiból kiderül, hogy az Antarktisz nagyjából 27 billió köbméternyi fagyott vizet rejt, amelynek elolvadása mintegy 58 méteres tengerszint-emelkedést eredményezne. A legfrissebb becslések szerint a világ óceánjai az antarktiszi és grönlandi jégtakaró olvadása következtében évente 4 milliméterrel emelkednek, ami pontosan megfelel az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által felállított „legrosszabb forgatókönyvnek”.

(Forrás: IFLScience)

search icon