Intenzív olvadásban van a világ legnagyobb jéghegye
Intenzív olvadásban van a világ legnagyobb jéghegye

Gyorsan olvad az Antarktiszról leszakadt A23a, vagyis a világ legnagyobb jéghegye. Mindezt kutatók állapították meg, akik az Eyos expedíciós vállalat hajójával vasárnap érték el az óriási jégtömböt.

Ian Strachan, az expedíció vezetője a BBC News-nak elmondta, hogy a jéghegyet 3-4 méteres hullámok mossák, és így az eróziója folyamatos. Az expedíció vasárnap drónos megfigyelést végzett a jéghegynél – számol be róla az MTI.

A mintegy négyezer négyzetkilométer területű A23a még 1986-ban szakadt le az Antarktiszról, de csak pár hónapja mozdult meg, és kezdett elsodródni a Weddell-tengeren a partvidéktől. A jéghegy jelenleg azon a sarki áramlaton sodródik, amely az óra járásával egy irányban forog az Antarktisz körül.

Az áramlat az A23a-t az uralkodó nyugati széllel együtt a Dél-Orkney-szigetek irányába tereli, amelyek az Antarktiszi-félsziget csúcsától mintegy 600 kilométerre észak-keletre találhatók.

Az A23a nagyságát és mozgását műholdas megfigyeléssel követik. A jégtömb vastagsága helyenként a 300 métert is meghaladja, tömege csaknem egymilliárd tonna, de napról napra csökken.

A globális felmelegedés megállítása és a fenntarthatóság az egész emberiség érdeke. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon