Egy argentin, aki zöldségeket termeszt az Antarktiszon
Egy argentin, aki zöldségeket termeszt az Antarktiszon

Egy argentin agrármérnök 400-féle növényt termeszt az örök tél birodalmában.

Jorge Birgi, argentin agrármérnök 2015-ben – több kutatóintézet támogatásával – elkezdett egy úttörő munkát az Antarktiszon – írja az El Pais spanyol nyelvű újság.

Jorge Birgi munka közben

Ez a különleges vállalkozás tulajdonképpen véletlenül kezdődött, mivel az illető, egy szakmai vita kapcsán be akarta bizonyítani, miszerint kis méretekben az Antarktiszon is meg lehet teremteni a növénytermesztés legfontosabb feltételeit. Nyolc évnyi kemény munka eredményeként és a jeges kontinensre tett sok-sok utazás viszontagságai után az Argentína által kezelt tizenhárom antarktiszi bázis közül kettő 2022-ben betakarította az első nagyobb adag leveles zöldségtermést az ottani polgári és katonai személyzet ellátására.

Birgi az első kísérleteit a Marambio bázison rendezte be, elsősorban levélzöldségeket termesztve, a termőterületet hidropónikus rendszerben modulokra osztva és állandó távérzékeléses monitoring mellett. A kutatónak számtalan akadályt kellett leküzdenie, többek között a növények vegetációs idejét 45 napba szorította be.

Az antarktiszi farmon a növények napi 24 órás megvilágítást kapnak, így a folyamatos fotoszintézis felgyorsítja fejlődésüket és ma már 140-150, az Antarktiszon dolgozó kutatót látnak el friss zöldséggel, a termesztett fajták köre pedig mintegy 400-ra szaporodott. Birgi szerint a termeszthető növények körét sokkal több fajra, többek között paradicsomra és szamócára is ki lehet terjeszteni.

(El Pais)

search icon