Az antarktiszi jégtakaró alatti kőzetek a múltról mesélnek
Az antarktiszi jégtakaró alatti kőzetek a múltról mesélnek

A nyugat-antarktiszi jégtakaró zsugorodik, a régió számos gleccsere riasztó ütemben húzódik vissza és olvad. A múlt hónapban a The Cryosphere című szaklapban megjelent új kutatás szerint azonban ez nem volt mindig így. Az International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) tudóscsoport, köztük a British Antarctic Survey (BAS) két kutatója felfedezte, hogy a Thwaites-gleccser közelében lévő jégtakaró az elmúlt néhány ezer évben vékonyabb volt, mint ma. Ez a váratlan felfedezés azt mutatja, hogy a térség gleccserei a korábbi zsugorodást követően képesek voltak újra növekedésnek indulni.

A tengerszint emelkedése már most is emberek millióit veszélyezteti világszerte az alacsonyan fekvő part menti településeken az áradások miatt. Az olvadó antarktiszi jég hatása jelenleg a legnagyobb bizonytalansági tényező a következő évtizedek és évszázadok tengerszint-emelkedésének mértékére és sebességére vonatkozó előrejelzésekben.

A kutatások szerint jelenleg a Thwaites-gleccser adja a tengerszint emelkedéséhez való hozzájárulás legnagyobb részét. Annak megértéséhez, hogy ez a gleccser hogyan fog reagálni a következő évszázadban várható éghajlati változásokra, a tudósoknak tudniuk kell, hogyan viselkedett a korábbi éghajlati viszonyok között. Mivel a műholdas megfigyelések csak néhány évtizedre visszamenőleg szolgáltatnak adatokat, a geológiai feljegyzésekben kell keresnünk ezeket az információkat.

A Thwaites-gleccserhez hasonló gleccserek történetének tanulmányozásával értékes betekintést nyerhetünk abba is, hogy hogyan alakulhat az antarktiszi jégtakaró a jövőben. A jégtakaró felszíne felett jelenleg látható kőzetekből származó jégtakaró-változási adatok körülbelül 5000 évvel ezelőttiek, így ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt azóta, a jelenleg a jégtakaró alatt eltemetett kőzeteket kell tanulmányoznunk

– mondta Jonathan Adams, a kutatás társszerzője.

A csapat a jégbe, és az alatta található kőzetbe történő fúrások segítségével kőzetmintákat nyert. Felfedezték, hogy az általuk gyűjtött kőzeteket nem mindig borította jég. Méréseik azt mutatták, hogy az elmúlt 5000 évben a Thwaites-gleccser közelében a jég legalább 35 méterrel vékonyabb volt, mint most.

Továbbá modelljeik azt is kimutatták, hogy az azóta eltelt idő alatt a jégtakaró legalább 3000 év alatt nőtt a mai méretére. Ez a felfedezés azt mutatja, hogy a Thwaites-gleccser térségében a jégtakaró visszahúzódása visszafordítható lehet. A tudósok számára most az a kihívás, hogy megértsék az ehhez szükséges feltételeket.

(Forrás: bas.ac.uk)

search icon