Meatless Monday: eper és rebarbara, a legjobb kombináció

Meatless Monday: eper és rebarbara, a legjobb kombináció
Meatless Monday: eper és rebarbara, a legjobb kombináció

A Felelős Gasztrohőssel közös rovatunkban minden héten bemutatunk egy zöldséget, amely segíthet a húsmentes étkezés kialakításában. Ezen a héten valami édesebbel érkezünk, ami nem más, mint a tavasz legjobb kombinációja, az eper és a rebarbara!

Noha nagy zöldségrajongók vagyunk, néha nem árt emlékeztetni magunkat arra, milyen csodálatos gyümölcsökből válogathatunk. Ez azért is fontos, mert egy jól megálmodott gyümölcsös fogás színt vihet a hétköznapok étkezéseibe. Sokan el sem tudják képzelni , hogy sós ételekbe gyümölcsöt keverjenek, vagy azt, hogy édeset egyenek főétel gyanánt. Persze nem is szükséges a megszokott ízektől ennyire elrugaszkodnunk, hiszen akár a klasszikusokkal is próbálkozhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy az eper a spárgával is remek párost alkot!

Eper vagy szamóca, a lényegen nem változtat

Május közepétől a piacokon édes illat terjeng, a piaci kofák standja piroslani kezd, indul az eperszezon. A hazai, szabadföldi eper vagy szamóca össze sem hasonlítható a boltokban kapható görög vagy spanyol, gigantikus méretű társaival.

Az elnevezésről sokan vitáznak. Kis utánanézés után arra jutunk, hogy a köznyelvben mindkét elnevezés elfogadott, és egyaránt a kis piros gyümölcsre utal. Hivatalosan az eper a sötét vagy fehér termésű eperfa bogyója, a szamóca pedig a világosabb földieper vadon termő, mézédes, apró szemű rokona.

A magyar eper nem csak szezonális jellege miatt izgalmas. Egyre többen termesztenek epret erkélyükön vagy kertjükben, ugyanis termesztésük koránt sem olyan bonyolult, ahogy esetleg elsőre gondolnánk. Persze mint minden növény, az eperpalánták és a fejlett növények is gondozást igényelnek. Szeretik például a sok fényt, az enyhén savanyú talajt és a káliumot.

Ha pedig kísérletezni támad kedvünk, jöhet a fekete nadálytőből erjesztett permetszer, amely aromásabbá teheti a gyümölcsöt. Ehhez a fekete nadálytő leveleit meg kell erjesztenünk. Ennek módja az, hogy a leveleket lepréseljük egy vödörben, és vizet öntünk rájuk. A folyadék egy hónap elteltével használható, 15:1 arányban vízzel hígítva használhatjuk a növények permetezésére. 

eper
Szemet gyönyörködtető látvány a sok piros eper!

Az eper a konyhában

Amikor könnyen hozzájutunk, érdemes frissen fogyasztani, a szezon vége felé pedig jól betárazni belőle ínségesebb időkre. A májusi–júniusi időszakban termő fajtákon kívül vannak olyanok is, amelyeknek szeptemberben még van másodérésük, ezért fordulhat elő, hogy kora ősszel is találkozhatunk hazai gyümölccsel. Az eper felhasználási köre végtelen, mindenkinek van legalább egy kedvelt receptje. Az éttermek, a cukrászdák is minden évben bevetik a tavaszi időszak sztárját. 

A klasszikus sütemények és lekvárok mellett chutney-kat, salsákat is készíthetünk belőle. Jó párost alkot a spárgával és a kecskesajttal is. Érdemes jól záródó dobozban, hűtőben tárolni, sőt a piacról, a termelőtől is saját dobozban beszerezni védve a sérülésektől. Egyes források szerint pár percre almaecetes vízben áztatva, majd megszárítva és hűtőben tárolva a legtartósabb. 

Extra tipp: a szamóca vagy földieper csumájából, leveléből gyógyteát is készíthetünk. A leveléből és a csumából készült tea segíti az emésztést és a vércukorszint szabályozásában is segíthet. 

eper sütemény
Ki tud ellenállni egy ilyen csodás epres sütinek?

Rebarbara, a gyümölcsként használt zöldség

Az eper legjobb barátnője (a neve alapján csak lány lehet) a rebarbara. A szintén májusban–júniusban termő növény hivatalosan zöldség, a gasztronómia legtöbbször mégis a gyümölcsökhöz hasonlóan használja.

Az eperhez hasonlóan a rebarbara is szereti a napfényt és a tápanyagdús talajt. Termesztése magról vetéssel vagy tőosztással lehetséges, ez utóbbi hamarabb hoz eredményt. Gondozása egyszerű, hiszen a nem túl gyakori öntözésen és gyomtalanításon túl nem nagyon vannak igényei.

A rózsaszínes–zöldes, lédús szár pikáns, savanykás ízű, jó kiegészítője édes, gyümölcsös sütiknek, de egy frissítő limonádénak is értékes alkotóeleme. A belőle készített pikáns szósz sajtok, saláták kiegészítője is lehet. Vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani: B-, C-, A-, K- és E-vitaminnal táplálja szervezetünket, magas oxálsavtartalma miatt azonban a vesekőre hajlamosak legyenek óvatosak vele. 

Extra tipp: ízléses rózsaszín szirupot készíthetünk belőle, amelyet különböző koktélokba keverhetünk.

Végül pedig egy egyszerű és nagyszerű recepttel készültünk.

rebarbara levél szár vágódeszka
A rebarbara hivatalosan zöldség, mégis legtöbbször a gyümölcsökhöz hasonlóan használják.

Epres–rebarbarás dzsem

Hozzávalók

  • 480 g rebarbara
  • 1 kg eper
  • 80 g cukor
  • fahéj (ízlés szerint)
  • dzsemfix (opcionális)
eper rebarbara üveg kanál
A hidegebb hónapokban hálásak leszünk az epres–rebarbarás dzsemért.

Így készítsd el a dzsemet

A rebarbarát meghámozzuk, mintha spárga lenne. Majd megmossuk a megtisztított eperrel együtt. Apró darabokra vágjuk őket, majd a cukorral és a fahéjjal 15–20 perc alatt készre főzzük. (Aki szeretne beletenni dzsemfixet, az utolsó percekben adja hozzá.) Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük. Miután az üvegek tetejét gondosan rácsavartuk, még 15 percig fejjel lefelé hagyjuk pihenni.

Sarnyai Tünde receptje

A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva.com

search icon