Így szakadt le három budapestnyi jég az Antarktiszról
Így szakadt le három budapestnyi jég az Antarktiszról

A kutatók nyilvánosságra hozták az első légi felvételeket arról a hatalmas jégtábláról, amely januárban vált le az Antarktiszról – írja a Science Alert.

Egy évtizeddel az első repedések megjelenése után egy kb három Budapest nagyságú darab vált le a Brunt-selfjég tengerbe nyúló jégtömegéről, és jelenleg már 150 kilométerre van attól az összefüggő jégtömegtől, amelyről levált. Az 1550 négyzetkilométeres jégdarab víz alatt lévő része a feltételezések szerint több száz méter mélyre nyúlik

Két éve ugyanebben a térségben már leszakadt egy hasonlóan hatalmas jégdarab. A British Antarctic Survey (BAS)  erre számított is, és 2016-ban egy teljes kutatóállomást volt kénytelen áthelyezni, hogy elkerülje a jégtakaróval együtt történő leválást. A Halley VI brit kutatóállomásról a szakértők évek óta figyelemmel kísérik a jégen keletkező gigantikus repedéseket.

Noha az esemény nem áll közvetlen összefüggésben a klímaváltozással, hiszen a jéghegyek keletkezése természetes folyamat, de a globális felmelegedés ezt jelentősen felgyorsítja. Az Antarktiszon az éghajlati átalakulás hatása erősen érezhető, tavaly a térség több pontján is hőmérsékleti rekordokat mértek. 2022 februárjában az utóbbi 44 év műholdas megfigyelései során a jégtakaró legkisebb kiterjedését dokumentálták.

(Forrás: Science Alert)

search icon