Hatalmas lepedőkbe burkolják a gleccsereket Kínában, hogy lassítsák az olvadást
Hatalmas lepedőkbe burkolják a gleccsereket Kínában, hogy lassítsák az olvadást

A klímaváltozás hatására évről-évre gyorsuló ütemben olvadnak a gleccserek, jó néhányukat az eltűnés fenyegeti. Ennek a folyamatnak a lassítását célozza a mostani kínai kísérlet is.

A Kína északnyugati részén lévő Szecsuán tartományban található Dagu gleccser egy 500 négyzetméteres területét augusztusban ökotextillel borították be a Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Intézetének kutatói.

Mivel a lepedők képesek blokkolni a napsugárzást, a lefedett terület egy méterrel kevesebbet veszített jégborításából, mint a szabadon hagyott részek. A biztató eredmények nyomán Kína más, a melegedő klíma által veszélyeztetett gleccserein is ki fogják próbálni a hőblokkoló módszert.

Vang Fej-teng kutató szerint a tudósoknak egyre több figyelmet kellene fordítaniuk a változások figyelemmel követése helyett, a gleccserek olvadását megakadályozó módszerekre, hiszen például az egy négyzetkilométernél kisebb területű gleccserek emberi beavatkozás nélkül hamarosan eltűnhetnek.

A kísérlet nem az első, az olaszországi Presena-gleccseren már 2008 óta próbálkoznak nyaranta ugyanezzel a megoldással, legutóbb 100 ezer négyzetmétert fedtek be, a technológia pedig jól működik. A valódi megoldás persze az lenne, ha megállítanánk a klímaváltozást, erre azonban még várnunk kell.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(telex/greendex) – A borítóképen az olasz Presena-gleccser látható.

search icon