

Ha egyszer a cukkini beindul, nincs megállás. Nagy mennyiségben terem, és néha gondot okoz, mihez is kezdj vele. Például egy jó cukkinis kenegetős remek megoldás lehet.
A cukkini szuper zöldség: lecsóba, tésztákba, levesbe, tócsniként vagy desszertekbe sütve is jól működik. Ha azonban a tartósítás a cél, nem mindig könnyű kitalálni, mihez is kezdj vele.
Tedd el télire a cukkinit!
A cukkini télire való elrakása számos előnnyel jár. Itt van néhány ok, amiért érdemes ezt a zöldséget tartósítani a hideg hónapokra:
- Megőrzi az értékes tápanyagokat: A cukkini gazdag forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a C-vitamin, a K-vitamin, a B-vitaminok, a kálium és a magnézium. Az elrakott cukkini megőrzi ezeket a tápanyagokat, így télen is hozzásegít ezekhez az egészséges összetevőkhöz.
- Gazdaságos megoldás: Ha van lehetőséged nagy mennyiségű cukkinit termeszteni vagy beszerezni, az elrakása jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Nem kell télen drágábban vásárolnod friss cukkinit, hanem a saját tartalékodból meríthetsz.
- Ízletes és változatos fogások: A cukkini elrakása lehetővé teszi, hogy télen is élvezhesd a friss és ízletes zöldséget. A felhasználási lehetőségeknek széles skálája áll rendelkezésedre, beleértve a leveseket, a pörkölteket, a főzelékeket és egyéb főtt vagy sült ételeket.
- Fenntarthatóság: Ha az elrakott cukkini saját termesztésből vagy helyi forrásból származik, a szállítás és a csomagolás környezeti terhelésével nem kell számolnunk. Saját tartalékaid felhasználásával segíted az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és támogatod a fenntartható életmódot.

Kép: canva
Az elrakás módjai közé tartozik például a befőzés, a fagyasztás vagy a savanyítás. Fontos azonban megfelelő módon tárolni és címkézni a cukkinit, hogy ne veszítsen minőségéből, és biztonságosan felhasználhasd, amikor igényed van rá. Ha a legfinomabb változatát keresed a télire elrakott cukkininak, akkor próbáld ki ezt a „cukkinikenegetős” receptet!
A cukkinikenegetős receptje télire
Hozzávalók a cukkinikenegetőshöz:
• 2 kg cukkini hámozva,
• 3 db lila hagyma,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 2 db csípős paprika (aki nem szereti, kihagyhatja),
• 50 g barna cukor,
• 0,5 dl olaj,
• 30 g só,
• őrölt bors ízlés szerint,
• 2 ek dijoni mustár,
• 0,5 dl almaecet.

Kép: canva
A cukkinikenegetős elkészítése:
A cukkinit lereszeljük, ezt követően a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. A hagymát az olajon picit megpároljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt cukkinit. Apróra vágunk egy kicsi csípős paprikát, vagy helyette használhatunk hagyományos paprikát is, ha nem szeretjük a csípőset, és hozzáadjuk ezt is a cukkinihez. Ezt követően jöhet a barna cukor, a só és a bors, majd addig főzzük, míg el nem forr a cukkini leve. Ne felejtsd el, hogy csak mérsékelt tűzön, néha kavargatva párold, hogy ne égjen le! Érdemes megkóstolni és tetszés szerint más fűszereket is használni a cukkinikenegetős elkészítésekor.
Ha azt szeretnéd, hogy jobban kenhető legyen, akár egy robotgéppel is pépesítheted, mielőtt üvegekbe teszed. Amikor elkészült, vedd le a tűzről, keverj hozzá mustárt és ecetet, majd töltsd befőttesüvegekbe! Szorosan zárd le az üvegeket, majd fejjel lefelé, vízben dunsztold őket 10 percig, mielőtt felkerülnének télire a kamra polcaira!
Forrás: Agrároldal
Kiemelt kép: canva

