Chili termesztése házilag – Üdv a csípősrajongók táborában!

Chili termesztése házilag – Üdv a csípősrajongók táborában!
Chili termesztése házilag – Üdv a csípősrajongók táborában!

Kétféle ember létezik: az egyik rá sem tud nézni a csípős ételekre, a másik pedig megvész értük. Kár lenne tagadni, hogy az utóbbiak táborát erősítem. Tavaly pedig beleszerettem a chilipaprika termesztésébe, a szószfőzésbe és a savanyításba. Annak, aki szeretne saját termesztésű chilipaprikát a konyhájába, érdemes betartania néhány szabályt.

Habár az egészséges életmód híve vagyok (az esetek 80%-ában), a csípősről nem tudok és nem is akarok lemondani. Ezért ez a cikk most nem a chili egészségügyi hatásairól szól (akár pozitív, akár negatív aspektust is vizsgáljunk), sokkal inkább a növény termesztéséről, gondozásáról. Mivel pedig nem vagyok szakértő, hanem egy lelkes kezdő, olyan hibákat is be tudok mutatni, amelyeket másnak már nem kell elkövetnie.

Könnyen magával tud húzni a téma. Különösen az első sikeres szüret után vagy egy-egy komolyabb szószt kóstolva jössz majd rá, mennyi izgalmat tartogat a chili termesztése.

Így válassz chilifajtát!

Már az első lépésnél könnyű elvérezni: ha valami extrábbal kezdenél, és feltévedsz egy chilimagokat árusító weboldalra, meglátod, mennyi fajtával állsz szemben már a 0. pontnál. Különböző fajták, hibridek, színváltozatok és formák várnak majd, és egészen biztos, hogy nehéz lesz a döntés. Az alábbi szempontokat vedd figyelembe, ha meg szeretnéd könnyíteni az életed:

  • Kapszaicintartalom: mennyire akarod, hogy erős legyen? Ha a válasz: nagyon, akkor voksolj egy 500 000 SHU-értékű paprikára! Ha azt akarod, hogy minden sejted lángoljon, válassz egy 1 000 000 SHU körülit! Ha pedig a „kellemesen csíp” kategóriát kedveled, 100 000–200 000 fölé ne menj! Tapasztalat, hogy kóstolásig mindenki nagyon bírja az erőset, aztán amikor egy késhegynyit megnyalsz egy 1 000 000 körüli chiliből, rájössz, hogy semmit sem tudsz a világról.
  • Tenyészidő és igények: ha minél előbb szeretnél chilit, inkább bele se kezdj! Ez egy türelemjáték, azonban vannak a későn és a nagyon későn érő típusok. Általános szabály, hogy minél erősebb egy chili, annál hosszabb a tenyészideje.
  • Mire szánod? – A chili nem feltétlenül a „megeszem a reggeli szendvics mellé” típusú zöldség. Vannak persze enyhe verziók, amelyek frissen is finomak, de ha a magasabb ligában játszol, nem ezt fogod elrágcsálni a napi zöldségmennyiséged részeként. Az enyhébb verziók (mint például egy jalapeno) kiválóan savanyíthatók. A gyümölcsös, de lángoló fajták (mint a habanerók vagy a 7 potok) isteniek szósznak. Alaposan gondold át, mit is szeretnél majd kezdeni a terméssel, ez segít majd a választásban.
Rengeteg fajtából válogathatsz.
Kép: canva

A chili termesztése magról és a csíráztatás

Ha döntöttél, jöhet a vetés. A színtiszta tapasztalatomat osztom meg veled: nem kell neki akkora feneket keríteni, mint gondolnád. Való igaz, hogy a magok magasabb hőmérsékleten, 27–32 °C-on csíráznak biztonságosan, de nem kell bonyolult fűtési technikákat alkalmaznod a siker érdekében. A magoknak 10 napon belül csírázniuk kell, ha ez nem történik meg, jó eséllyel penész vagy gomba végzett velük. Nagyon erős fajták esetében a csírázási idő hosszabb is lehet.

Így csinálom én: a kis kókuszrost cserepekbe palántaföldet teszek, esetleg kókuszrosttal vegyítem a jobb állag érdekében, de a boltban kapható palántaföldek tökéletesek önmagukban is.

Jalapeno, habanero és 7 pot primo chilik
Kép: Granát-Galló Tímea

Ezután megjelölöm, melyik cserépbe milyen fajta kerül, beültetem a magokat kb. 1 cm mélyre, majd bespriccelem őket vízzel. Ezt követően letakarom fóliával, de teheted mini üvegházba is őket, hogy a páratartalom és a meleg elegendő legyen. Én a radiátor közelében szoktam elhelyezni őket, a magoknak nincs szükségük fényre a csírázáshoz. Mindennap öntözöm őket, de ha már kibújtak, ezt nem feltétlenül igénylik, elég lehet két naponta vizet spriccelni rájuk.

Idén 100%-os a kelési arányom, tavaly is jóval 90% felett volt. Amikor a magok kicsíráznak, lekerülhet a fólia, és jöhet az ablak és a fény. Február végéig érdemes elültetni a magokat, de az enyhe ősznek köszönhetően tavaly én is csak márciusban ültettem: még októberben is szüreteltem chilit. Idén már jóval előbb, február közepén elültettem a magokat, hogy augusztusra már lemenjen a szüret.

A palánta nevelése: fontos az időzítés

A neheze csak ezután jön. A megfelelő öntözés és fény hatására a paprikák belelendülnek, hamar palántaformájúvá fejlődnek. Ha eleve kis cserépbe kerültek, most egy darabig nem lesz dolgunk. Ha tőzegpelletben vagy papíron csíráztattunk, most be kell őket ültetni az új otthonukba.

A jalapeno már nagyon élni szeretne.
Kép: Granát-Galló Tímea

A növények nagyjából 20 centis korukra érik el a kiültethető kort. Ezzel érdemes megvárni a fagyosszenteket (a május végét), ugyanis a paprika nagyon nem kultiválja a hideget, és hamar elpusztulhat. Ezen a ponton mutatom be a tavalyi idény nagy hibáját. Habár tisztában voltam azzal, hogy a palántákat szoktatni kell a naphoz és szélhez, mégis kint hagytam őket a tűző napon, amitől aztán a levelek megégtek. Szerencsére időben behoztam őket a teraszra, így túlélték, de már tudom, hogy a szoktatás fontossága nem városi legenda. Valóban jelentős lépés a fokozatosság, így életképes, erős növényeket kapsz majd.

Igények és körülmények

Azt tartják, a chili igényes növény, nekem azonban mást mond a tapasztalatom. Ha a körülmények adottak, ha vigyázol rá és odafigyelsz, jó eséllyel gazdag lesz a szüret. Nézzük, mik a legfontosabb elvek, ha a növény igényeiről van szó.

A laza szerkezetű talajjal nyerhetsz, ezért a tőzeg vagy a kókuszrost jó választás lehet talajlazítónak (ha szükséges). Az öntözés szintén lényeges szempont: jó, ha folyamatos, főleg, ha aszályosabb az idő, de a túlöntözés éppannyira káros, mint a szárazság. Ültesd napfényes helyre a palántákat, de ne égesd meg a levelüket, ahogy én tettem! Nálam a legjobban a napsütéses, ugyanakkor némileg árnyékos, félárnyékos helyen fejlődtek legjobban. A tűző nap szintén nem vált be. A foszfor, a kálium és a nitrogén is jót tesz a chiliknek. Én csak nagyon módjával tápoldatoztam a növények földjét, de többször alkalmaztam csalánlevet. A megfelelő tőtávolság is fontos: ha messzebb kerülnek egymástól, kevesebb tápanyagpótlásra van szükségük.

Így fest a napégette levél.
Kép: Granát-Galló Tímea

Ha minden a terv szerint halad, a paprika virágba borul, majd megjelennek az első termések. De vajon mennyi idő, míg szüretelhetsz, és mi történik a szüret után?

A szüret és ami utána jön

Öröm és boldogság, termőre fordult a paprikanövény. Érdemes mulcsolni, ugyanis így a gyomokat is távol tartod, valamint a nedvességet is megtartod. A termések már zölden is szüretelhetők: a jalapeno esetében például kifejezetten áldásos így szüretelni. Az érettebb, piros, sárga, barna vagy fehér chilik sokkal erősebbek. Szüreteléskor ezt érdemes szem előtt tartani. A szüret ideje július és augusztus, kivéve, ha valaki (például én) későn ülteti el a paprikákat (mint tavaly), mert akkor szeptemberben még javában izgulhat, hogy lesz-e elegendő termés.

Savanyított jalapeno
Kép: Granát-Galló Tímea

Ha azonban siker koronázza a kertész munkáját, dőlni fog a chilipaprika-termés, és eljuthatunk arra a pontra, hogy ötletünk sincs, mihez kezdjünk velük. Általánosságban elmondható, hogy ha több fajtát ültetünk, nagyobb a siker, ugyanis lehet olyan fajta, amely jobban szereti az általunk nyújtott környezetet, és olyan is, amelyik nem. A chili termesztése egy izgalmas és hosszú kísérlet.

Ha azonban már rákattantunk, jöhetnek a tervek szószok, mártások, savanyított vagy őrölt verziók elkészítésére: határ a csillagos ég. Engem személy szerint a szószok világa húzott be, így ebben az évben fermentált és gyümölcsös szószt tervezek készíteni. Utolsó jó tanácsként pedig hadd mondjam el, hogy nagyon oda kell figyelni az arányokra, ugyanis a túl sok, túl erős paprika elronthatja a szószt (tapasztalat). Az, aki az ízre, illatra, pikáns harmóniára szavaz, inkább használjon kevesebbet a bivalyerős chilikből!

Ültetésre, nevelésre fel, és mindenkinek sikeres chilitermést kívánok az idei évre (is)!

A mangó és 7 pot primo násza: a nagy sikert arató szósz.
Kép: Granát-Galló Tímea

Kiemelt kép: Granát-Galló Tímea

A növényi alapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák egyike volt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek készítéséhez.

search icon