Ismét növekszik az ózonpusztító gázok mennyisége a légkörben, de nem tudni, miért
Ismét növekszik az ózonpusztító gázok mennyisége a légkörben, de nem tudni, miért

A Nature Geoscience című folyóiratban közzétett kutatás szerint azok a vegyi anyagok, amelyeket betiltottak, miután lyukat ütöttek a Föld ózonrétegén, még mindig riasztó ütemben halmozódnak fel a légkörben. Ezeket az anyagokat egykor széles körben használták a légkondicionálásban és a hűtésben, de 2010-ig világszerte ki kellett volna vonni őket a forgalomból.

A tudósok meglepődve tapasztalták, hogy a betiltott anyagok több típusának koncentrációja is emelkedett, és 2020-ban rekordmagasságot ért el. Az új kutatás szerint a bűnösök az alternatív hűtőközegek lehetnek, amelyek az ózonlebontó anyagok helyettesítésére készültek. Azt azonban nem tudják megállapítani, honnan szivárognak ki ezek a vegyi anyagok.

Ennek a néhány gáznak a kibocsátása megegyezik az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának szintjével Svájcban

– mondta Stefan Reimann, a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium kutatója.

Reimann és kollégái öt különböző típusú fluorozott-klórozott szénhidrogén, azaz CFC növekvő kibocsátását észlelték. Ezeknek számos különböző fajtája létezik, és a montreali jegyzőkönyv értelmében 2010-ig világszerte ki kellett volna vonni őket a forgalomból. A megállapodás egy kiskapuja azonban lehetővé tette a CFC-k használatát, azt ugyanis felhasználhatják alapanyagként, illetve összetevőként egy új vegyi anyag előállításához, például a légkondicionálókban, hűtőszekrényekben és tűzoltó készülékekben használt fluorozott szénhidrogénekhez, azaz HFC-khez.

A montreali jegyzőkönyv 2016-os kigali módosításának értelmében a HFC-k használatát 2047-ig 85 százalékkal kellene csökkenteni. A tanulmány szerzői a világ 14 pontján mértek CFC-ket, de egyelőre sötétben tapogatóznak annak kapcsán, hogy mi okozhatja a kibocsátást.

(Forrás: The Verge)

search icon