Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason
Január végén indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason

Január 30-án indul a növényvédelmi drónpilóta képzés Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. együttműködésében. 

A szakképesítés megszerzésével a jövőben lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is – olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.  

Az elméleti képzés, a számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE kedden átadott Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában, a szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) területén valósulnak meg.  

Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen 

– emelte ki Gyuricza Csaba rektor. 

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője az egyetem által kiadott közlemény szerint a képzéssel kapcsolatban hozzátette, hogy a dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is fogadni tudnak. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek ezideáig. 

Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője szerint, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így “léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába”.  

Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan; mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli.  

(MATE

search icon