Kanada betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kanada betiltja az egyszer használatos műanyagokat
Kanada betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kanada hétfőn közzétett egy végleges rendeletet, amelyben meghatározza, hogyan kívánja alkalmazni a műanyag zacskók, szívószálak, elvitelre szánt edények és egyéb egyszer használatos műanyagok tilalmát.

Az általunk kidobott műanyagnak mindössze 8%-át hasznosítjuk újra” – mondta el Jean-Yves Duclos szövetségi egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy évente 43 000 tonna egyszer használatos műanyag kerül a környezetbe, főként a vizekbe.

Duclos a környezetvédelmi miniszterrel, Steven Guilbeault-val együtt Quebec City egyik strandján jelentette be a végleges szabályozást, amely többek között az egyszer használatos műanyag zacskók, evőeszközök, szívószálak, keverőpálcikák, és elvitelre szánt edények betiltását tartalmazza.

Az említett terméktípusok gyártásának és behozatalának tilalma 2022 decemberében, az értékesítés tilalma pedig egy évvel később kezdődik. A kormány sajtóközleménye szerint 2025 végére Kanada az exportot is betiltja, amit elsőként tesz meg nemzetközileg.

Az új szabályozásból hiányzik a fogyasztási cikkek műanyag csomagolására vonatkozó tilalom – pedig ez a műanyaghulladék vezető forrása világszerte. Viszont Kanada ígéretet tett arra, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás legalább 50%-ban újrahasznosított anyagból fog készülni.

2018-ban Kanada vezetésével jött létre a nemzetközi Ocean Plastics Charter egyezmény, amelyet azóta 28 ország, köztük Franciaország, Németország és Costa Rica is aláírt. A közös vállalás a műanyagfelhasználás csökkentésére, valamint a műanyag-újrafeldolgozás arányának növelése érdekében az iparral való együttműködésre irányuló lépéseket tartalmaz.

Forrás (theguardian)

search icon