17+1 érdekesség, amit talán te sem tudsz David Attenborough-ról

17+1 érdekesség, amit talán te sem tudsz David Attenborough-ról
17+1 érdekesség, amit talán te sem tudsz David Attenborough-ról

David Attenborough május 8-án ünnepli 96. születésnapját. Ebből az alkalomból küldünk neki egy levelet, amelyhez csatoljuk a ti üzeneteiteket is. Ennek apropóján összefoglaljuk életének fő mozzanatait, és felidézünk néhány érdekességet, amit talán nem sokan tudnak róla.

Sir David Attenborough a természetfilmek soha ki nem hunyó csillaga. Az arca, a hangja egybeforrott a természetfilmezéssel és a természetvédelemmel, az angolok nemzeti kincsként hivatkoznak rá.

Attenborough a 60-as években
Forrás: shortlist.com

Fiatalon is vonzotta a természet

David Frederick Attenborough 1926. május 8-án, Kelet-Londonban látta meg a napvilágot. Értelmiségi családba született, édesapja a Leicesteri Főiskola igazgatója volt. A kis David jóformán a campuson nőt fel, ami nagy hatással volt természettudományos érdeklődésére. Történt egyszer, hogy 11 évesen meghallotta, hogy az Állattani Osztálynak komoly gőtekészletre van szüksége, így Attenborough fogta magát, és a közeli tóból 3 nap alatt leszállította az gőtéket. (Az anekdotához az is hozzátartozik, hogy 3 penny-t kapott minden egyes állatért, így jó üzletet kötött a kölyök Attenborough.)

Forrás: shortlist.com

De más szálon is kötődött a természettudományokhoz, hiszen kisgyerekként fosszilis kövületeket gyűjtött.

Attenborough egy leicesteri gimnáziumba járt, majd 1945-ben ösztöndíjat nyert a Cambridge-i Egyetemre, ahol geológiát és zoológiát hallgatott. Természettudományi diplomát szerzett.

Megreformálta az egész BBC-t

Korán, 1950-ben jelentkezett a brit állami műsorszolgáltatóhoz, a BBC-hez, ami egész életét meghatározta. 1952-ben fel is vették adásszerkesztőnek, ambíciói ellenére azonban ekkor még nem engedték kamera elé.

David Attenborough-t legtöbben tekintélyes, nyugodt, kedves öregúrnak ismerik. Fiatalon rendkívül ambiciózus, megalkuvást nem tűrő, határozott vezető volt. Műsorokat készített, a 60-as évek közepén pedig már ő irányította a BBC 2-t, melyet átstrukturált. 1970-ben őt nevezték ki az egész BBC főigazgatói posztjára. Ez a munka kevesebb filmezéssel és több adminisztrációval járt, így 2 év után le is mondott. Vissza akart térni igazi szerelméhez, a terepen zajló filmezéshez.

Forrás: shortlist.com

Ez kellett ahhoz, hogy megszülessen az eddigi talán legnagyobb hatású természetfilm-sorozat. 1976-ban külsősként adta be az ötletét, 1979-ben pedig az Élet a Földön című munkával kezdetét vette a 30 évig futó sorozat, mely megváltoztatta a filmezést és a környezetvédelmet. David Attenborough nem engedett, grandiózus tervei voltak. Levegőben, vízen és terepen is forgatott, nemritkán kemény körülmények között. Újítása volt, hogy nem Afrikába indult, hanem az akkoriban kevésbé bemutatott Ázsiába, ahol olyan állatokat akart filmezni, amelyek addig nem kerültek kamera elé.

1985-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte a televíziózásért és a környezetvédelemért tett munkájának elismeréseként. A közönség máig a világ egyik leghitelesebb és legmegbízhatóbb emberének tartja. Nem véletlen, hogy Attenborough tömegeket képes megmozgatni, ha kiáll valamiért.

Forrás: dailystar.co.uk

Küldj üzenetet David Attenborough-nak!

A világ leghíresebb természetfilmesének sosem volt jogosítványa és autója, a modern technika egyes vívmányai távol állnak tőle. Ezért van az, hogy nem szeret e-maileket olvasni, jobban szereti az írott leveleket. Ezeket – ha ideje engedi – el is olvassa, és kézzel írott levélben válaszol rájuk. Mai napig London nyugati, kertvárosias felében, Richmondban él, a címe nyilvános. A Greendex csapatában úgy gondoltuk, hogy írunk neki egy születésnapi üdvözlőlevelet. De a legjobb az lenne, ha ti, az olvasóink is elmondanátok neki jókívánságaitokat. Tehát várjuk e-mailben, a Facebookon vagy az Instagramon a leveleiteket, melyeket lefordítunk, és szigorúan re-papír borítékban feladunk Sir David Attenborough-nak.

Facebook/Greendex.hu

szerkesztoseg@greendex.hu

Instagram/Greendex.hu

18 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál David Attenborough-ról

 • Bár éppen nem harcolt a második világháborúban, volt katona. 1945-től 1947-ig a haditengerészetnél szolgált.
 • Egyszer egy paraguay-i forgatás során majdnem az összes felvett anyaga megsemmisült. Ez még a digitalizálás elterjedése előtt történt, amikor a hazaküldött kópiák az utaztatás közben megsérültek.
 • Több mint 10 növényt és állatot neveztek el róla. Ilyen például a Nepenthes attenboroughii, amely egy óriási húsevő növény, mely akkora állatokat is felfal, mint egy patkány. Az ő nevét viseli az 1998-ban felfedezett új hangyászsünfaj is, az Attenborough-hangyászsün. Ezenkívül az Egyesült Királyság sarkkutató hajója is róla kapta a nevét.
 • Ő az egyetlen olyan ember a világon, aki fekete-fehér, színes, HD- és 3D-alkotásokkal is nyert BAFTA-díjat.
 • Bár nem teljesen vegetáriánus, de mérsékelte húsfogyasztását.
 • A világ legtöbbet utazó emberei közé tartozik. Csak a The Life of Birds című dokumentumfilmje forgatása során 256 000 mérföldet (~410 000 kilométert) tett meg. Ez annyi, mintha tízszer megkerülte volna a Földet.
 • A patkányokat nem szereti. Tudja, hogy szükség van rájuk, de ha a szobájában meglátna egyet, egyből az asztalra ugrana.
 • Már gyerekként is imádta a fosszilis leleteket. 30 kilométerre lévő kőbányába is képes volt elvándorolni, hogy fosszíliákat találjon.
 • Ha tehetné, lajhár lenne. Az emlősök élete forgatásán ismerkedett meg a lajhárral testközelből, és nagyon megtetszett neki nyugodt, lustálkodó élete.
 • Először nem engedték kamera elé, mert az operatőr úgy ítélte meg, hogy túl nagyok a fogai, és nem mutat jól a képernyőn. Ekkor került át egy természettudományos kvízműsorba produkciós asszisztensként. Két évvel később Afrika dzsungeleiben forgatták a Zoo Quest című természettudományos tévéműsort, amelynek ő írta a forgatókönyvét. Aztán amikor a műsorvezető megbetegedett, Attenborough helyettesítette.
 • Gyerekkorában a szülei befogadtak két zsidó kislányt, akik a háború elől menekültek.
 • Bátyja, a 2014-ben elhunyt Richard Attenborough színész és filmrendező volt, de nem szerette nézni őt a vásznon. Az 1971-es Rillington Place 10-et direkt kihagyta, mert abban bátyja egy gyilkost játszott.
 • Attenborough összesen 32 kitüntetést kapott, az egyetemek ezekkel ismerték el munkáját. II. Erzsébet királynő 1985-ben lovaggá ütötte. „Minden kitüntetés egy bókként ér fel számomra, de a fiókomban tárolom őket” – mondta.
 • Az asztronauták mellett Attenborough számít a világ egyik legtöbbet utazó emberének. Mindegyik kontinensen járt már, 83 éves korában az Északi-sarkra is eljutott. Az 1998-as The Life of Birds (A madarak élete) dokumentumfilmért több mint 411 ezer kilométert tett meg repülőn, mintha tízszer körbeutazta volna a földet. Eddig több tízmillió kilométert gyűjtött.
 • 1966-ban, a világon elsőként Attenborough felügyelte a színes tévé bevezetését. Ezt kihasználva színesben kezdett sugározni snookermérkőzéseket. Ez azóta is a csatorna fontos gazdasági lábát jelenti.
 • 1950-ben nősült meg, és hosszú házassága volt Jane Elizabeth Ebsworth Oriel-el, aki 1997-ben agyvérzésben hunyt el. Attenborough ekkor így fogalmazott: „Életem fókusza, a horgony eltűnt… Most elvesztem”. Szerelmükből két gyermek született.
 • Ha nem lenne műsorvezető és felfedező, talán megpróbálkozott volna a tanítással.
 • Még 1969-ben a BBC 2 irányítójaként ő hagyta jóvá a Monty Python első sorozatát, ami hatalmas siker lett. Tehát így nézve a brit humor sikereinek is Attenborough volt a kovácsa.
search icon