Kókusszal és citrommal is megoldhatjuk otthonunk fűtését és hűtését
Kókusszal és citrommal is megoldhatjuk otthonunk fűtését és hűtését

A globális felmelegedés közepette elengedhetetlen, hogy alternatív, fenntartható megoldásokat találjunk otthonaink hűtésére, a légkondicionáló rendszerek azonban évente több millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe. A KTH Királyi Technológiai Intézet kutatócsoportja olyan környezetbarát anyagot fejlesztett ki, amely nem csak otthonaink hűtésére, de fűtésére is alkalmas.

A csoport kókuszdióból, citromból és módosított fából készített építőanyagot, ezek az anyagok egyfajta hőtárolóként szolgálnak. Az eredményeket a Small című folyóiratban is publikálták.

Lakásépítésben alkalmazva ez az újszerű anyag képes a hőt és a hideget is megkötni. Becslések szerint 24 Celsius-fokos környezeti hőmérsékletet feltételezve 100 kilogramm ilyen anyaggal naponta körülbelül 2,5 kWh-t lehet megtakarítani fűtés vagy hűtés terén.

A gyártási folyamat kezdetén a fából eltávolítják a lignint, ami megnyitja a fa pórusait. A fahézagokat ezután citrusfélékből származó (limonén-akrilát) és kókuszdió alapú molekulákkal töltik ki. Hő hatására a limonén-akrilát molekulák bioalapú polimerré alakulnak át, helyreállítva a fa szilárdságát, valamint lehetővé téve a fény áteresztését. Eközben a kókuszmolekulák szilárdból folyékonnyá alakulnak át, ez energiát vesz fel, majd ismét megszilárdulnak, ekkor energiát szabadítanak fel. Ezt az átmenetet használhatjuk arra, hogy szükség szerint fűtsük vagy hűtsük közvetlen környezetünket.

Mivel a lignin eltávolításával a fa fényáteresztővé válik, az anyag az üvegházak építésénél is felhasználható lenne a jövőben a kutatók szerint.

(Forrás: Interesting Engineering)

search icon