Komoly gazdasági lehetőség rejlik az okos és fenntartható közlekedésben
Komoly gazdasági lehetőség rejlik az okos és fenntartható közlekedésben

Az Európai Unió új pénzügyi ciklusában 4,5 milliárd eurós keret jut a magyarországi közlekedés fejlesztésére, így ez lesz a kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások legnagyobb uniós forrása ebben az évtizedben.

A Holland Nagykövetség megbízásából a Deloitte készített egy tanulmányt a hazai fenntartható közlekedésről, melyben azt elemezik, hogy a piaci szereplők számára milyen üzleti lehetőségeket kínálnak az új pénzügyi időszak programjai.

„Ha szeretnénk elérni, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk, akkor most kell cselekednünk. A zéró emissziós közlekedésre való áttérés egyértelmű előnyökkel jár, mivel okosabbá, zöldebbé és biztonságosabbá teszi városainkat, és új gazdasági lehetőségeket is kínál.

– mondta René van Hell nagykövet

A jelentés hazai és külföldi befektetők igényeit egyaránt figyelembe véve ismerteti a hazai üzleti környezet jellemzőit, áttekintést nyújt a vállalkozásokat és a kutatási konzorciumokat támogató pénzügyi ösztönzőkről és bemutatja a holland-magyar együttműködés lehetőségeinek széles skáláját az e-mobilitás, a városi és a nemzetközi logisztika, valamint a hidrogénmeghajtás terén.

A teljes jelentés ezen a linken érhető el.

A tanulmány által megállapított három fő együttműködési terület az e-mobilitás, a városon belüli logisztika zöldítése valamint a kutatás, fejlesztés és innováció.

Az e-mobilitás területén jelentős fejlesztési lehetőségek rejlenek a járművek töltéséhez szükséges infrastruktúra területén és a Kormánynak is kiemelt célja, hogy a jelenleg elérhető 1200 töltőpontot 2030-ra legalább 5900-ra emelje országszerte. A tömegközlekedés zöldítése legalább ilyen fontos prioritás, mely már jelenleg is zajlik.

A városon belüli logisztika zöldítésének fontosságára a járvány időszaka mutatott rá igazán, amikor az e-kereskedelmi szolgáltatások iránti kereslet megugrása tovább növelte a városi közlekedési hálózat terhelését. Számos okos és fenntartható fejlesztés teheti hatékonyabbá, egyben a városi életet könnyebbé a városon belüli logisztika fejlesztése és zöldítése.

A kutatás és fejlesztés területén számos lehetőség nyílik külföldi és a magyar kutatóintézetek közötti együttműködésre az intelligens mobilitás és a városi logisztika területén, amelyekhez pénzügyi támogatás nyerhető a Horizont Európa vagy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon