Komposzt hajtotta autót épített egy amerikai feltaláló
Komposzt hajtotta autót épített egy amerikai feltaláló

A szerkezet ráadásul nem csak a térben képes eljuttatni utasait egyik helyről a másikra. Mindehhez pedig alig van szükség másra, mint némi ételmaradékra és zöldhulladékra: állott sör, banánhéj és máris indulhatunk!

Magyarországon is egyre több helyen állítanak elő biogázt szerves hulladékból. Ez már csak azért is rendkívül fontos feladat, mert a biohulladékból hatalmas mennyiségű metán szabadul fel, a metánról pedig tudjuk, hogy 20 év alatt 80-szor erősebben melegítheti bolygónkat a szén-dioxidnál. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint évente 570 millió tonna metán kerül a légkörbe az ipari- és a mezőgazdasági termelés, valamint a természetes folyamatok következményeként.

Épp ilyen biogázzal működik a kaliforniai feltaláló, dr. Emmett Brown kocsija, egész pontosan az azt működtető Mr. Fusion nevű szerkezet. Az autó ráadásul képes nem csak a térben, de az időben is utazni. Némi élelmiszer-hulladék segítségével tehát könnyedén eljuthatunk nagyszüleink esküvőjére, vagy épp megnézhetjük, sikerült-e elérni az emberiségnek a klímacélokat.

A technológia széles körű elterjedésére valószínűleg még várni kell, de addig is érdemes ismerkednünk a komposztálással. A folyamat során – ha az időben utazni nem is tudunk majd – szerves, főképp növényi hulladékból egy tápanyagban gazdag humuszos közeget hozunk létre. A folyamatot mikroorganizmusok tömege segíti.

search icon