Így nyúzd meg a húsvétra kapott nyulat!
Így nyúzd meg a húsvétra kapott nyulat!

Nincs húsvét nyuszi nélkül. Ha már hazavittük, jó, ha tisztában vagyunk azzal is, miként kell felbontani. Hiszen mégsem maradhat örökké a pulton. Visszavinni nem lehet, a kutya meg beteg lesz tőle. Na, de hogyan lássunk hozzá?

Nincs más megoldás: meg kell enni! A témában járatosak biztosan azt javasolnák, hogy első lépésként vágjuk tarkón a nyuszit. Én viszont ezzel óvatosan bánnék, ha csak nem akarunk szilánkokra törött nyulat enni. Meglátásom szerint ezt a lépést rögtön el is hagyhatjuk.

Ugorjunk inkább a nyúzásra! Itt meg kell jegyezni, hogy igencsak fajtafüggő, hogyan érdemes hozzáfogni, és sok függ attól is, hogy mi a célunk a bőrével.

Természetes közegében a húsvéti nyúl jellemzően jó kedélyű, mosolygós jószág.
Fotó: a szerző.

Ha a lenyúzott bőrt kiterítve, kisimogatva eltárolnánk, mint a szaloncukor sztaniolját, akkor nagyon óvatosan kell lefejteni az állatról.

Miért legyek én csokinyuszi? Kiterítenek úgyis.
Fotó: a szerző.

Akit viszont csak a beltartalom mozgat, nyugodtan nekieshet vadabbul is!

Lehet próbálkozni a csokinyúl nyúzás utáni kivéreztetésével, de a sikerre kevés esélyünk van.
Fotó: a szerző.

Április elsején nem nagyon adhatunk más nyuszis tippet. Talán még annyit, hogy ha nem csokiból, hanem húsból, csontból és a többiből készült, élő nyulat vinnénk haza, inkább gondoljuk át újra. Ha csak a húsvét miatt szereznénk be nyulat, akkor inkább ne tegyük, de ha mégis szeretnénk, akkor mérlegelnünk kell, hogy valóban tudunk-e felelős módon gondoskodni róla. A felelősségünk ugyanis nem ér véget az ünnep elmúltával, hiszen egy érző lénnyel van dolgunk, nem egy játékkal. Egy nyúl pedig akár 10 évig is élhet, így a könnyűnek tűnő döntés hosszú távú elköteleződést kíván.

A fenti, csokoládéból készült verzióval viszont nem ártunk senkinek, főleg, ha fairtrade csokoládéból készült nyuszit választunk, esetleg olyat, amely az esőerdők védelmét tanúsító valamilyen emblémával is el van látva!

↓ OLVASD EL A KORÁBBI ÉVEK ÁPRILIS ELSEJEI CIKKEIT IS! ↓

search icon