Rengeteg metán szivárog a szeméttelepekről
Rengeteg metán szivárog a szeméttelepekről

Egy új kutatás szerint a hulladéklerakókra került élelmiszerhulladék évi több ezer tonna metánt szabadít fel világszerte.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint évente 570 millió tonna metán kerül a légkörbe az ipari- és mezőgazdasági termelés valamint a természetes folyamatok következményeként. Emiatt aztán a metán koncentrációja rekordsebességgel növekszik. Ahogy a Reuters írja, egyes országokban a legjelentősebb forrást a mezőgazdasági területek és a haszonállatok jelentik, míg például az Egyesült Államokban nagyrészt az olaj- és gázipar a fő felelős.

Van azonban egy másik jelentő globális forrás is: a szeméttelepek. Műholdas adatok elemzésekor szúrt szemet a tudósoknak, hogy India, Pakisztán és Argentína városai felett túl magas a metánszint. A Science Advances című tudományos folyóiratban most megjelent tanulmány a 2020-ban készült nagyfelbontású műholdképek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a metán a nagyvárosok szeméttelepeiről származik.

Az argentin főváros, Buenos Aires, az indiai Újdelhi és Mumbai, valamint Pakisztán második legnagyobb városa, Lahore volt a vizsgálat fókuszában. Mint írják, egy mumbai hulladéklerakó például óránként mintegy 9,8 tonnát (azaz évente 85 ezret) A Buenos Aires-i hulladéklerakó pedig évente mintegy 250 ezer tonnát bocsátott ki, ami a város teljes metánkibocsátásának a fele.

Ezek a megfigyelések megmondhatják, hogy hol vannak a nagy metánkibocsátások, és hol lehet enyhítő intézkedéseket tenni.

– mondta Joannes Maasakkers, a Holland Űrkutatási Intézet környezetvédelmi kutatója, a tanulmány társszerzője

Az enyhítő intézkedések bevezetése pedig különösen fontos lenne. A metán légköri tartózkodási ideje ugyan sokkal rövidebb, mint a szén-dioxidé, ám üvegházhatása sokszorosa az utóbbinak. 20 év alatt 80-szor erősebben melegítheti bolygónkat a szén-dioxidnál. Ráadásul a Világbank adatai szerint a jelenlegi globális metánkibocsátás mintegy 11%-áért felelős hulladéklerakókban elhelyezett hulladék mennyisége 2050-re várhatóan 70%-kal fog növekedni.

Épp ezért fontos lenne, hogy világszerte egyre többfelé kezeljék külön az élelmiszerhulladékokat. A komposztálás illetve a metán biogázként való hasznosítása például jó megoldás lehet.

search icon