Rekordszinten a globális metánszint
Rekordszinten a globális metánszint

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) tegnap közzétett adatai alapján a tavaly már a második egymást követő évben emelkedett rekordmagas szintre az erősen üvegházhatású metán globális szintje.

A NOAA adatai szerint az emelkedés is rekordmagas volt: 17 ppb volt a növekedés. A ppb-vel egyébként ritkábban lehet találkozni, mint a ppm-mel, mellyel a szén-dioxid koncentrációját fejezzük ki. A ppb jelentése one part per billion, azaz egy milliárd részecskéből egy, míg a ppm estében ez egy millió részecskére vonatkozik.

A metán egyébként a szén-dioxid után a második legelterjedtebb üvegházhatású gáz, de míg légköri ideje jóval rövidebb a szén-dioxidnál, mindössze két évtized, addig üvegházhatása annak sokszorosa.

A metánkibocsátással egyébként csak az elmúlt években kezdtek behatóbban foglalkozni. A probléma felismerésének egyik nagy sikere volt a COP26-on elfogadott, több mint 100 ország által aláírt egyezmény, melynek értelmében az évtized végéig együttesen 30%-kal csökkentik a gáz kibocsátását.

A metánkibocsátás csökkentése fontos eszköz, amelyet már most felhasználhatunk az éghajlatváltozás hatásainak rövid távú mérséklésére és a felmelegedés ütemének csökkentésére.

– nyilatkozta Rick Spinrad, a NOAA igazgatója
search icon