Műholdak térképezik fel a metánfelhőket
Műholdak térképezik fel a metánfelhőket

Először térképezték fel műholdak segítségével a felmelegedést okozó metán hatalmas méretű gázfelhőit az olaj- és gázmezőkön. E szivárgások elzárása fontos lépés lenne az éghajlatváltozás megfékezéséhez szükséges idő megnyeréséhez.

Az új kutatások hatalmas területeket borító, néha 200 mérföldes kiterjedésű gázcsóvákat találtak. A szivárgásokról úgy vélik, hogy többnyire nem szándékosan keletkeztek. ” Már korábban is tudtunk egyes gázkitörésekről, de ez a tanulmány most megmutatja az olaj- és gázipari műveletek valódi metánlábnyomát a bolygón” – magyarázza Riley Duren, a tanulmány egyik szerzője.

A metán általában karbantartási műveletek során szivárog ki az olaj- és gázipari létesítményekből, például egy szelep vagy csővezeték javításakor. A kutatás vezető tudósa, Thomas Lauvaux elmondta, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának kiszámítása eddig általában az országok vagy vállalatok önbevallásán alapult. A légkörből származó adatok gyűjtése azonban szigorúbb, függetlenebb és átláthatóbb módszert kínál a kibocsátások elszámolásához.

Az adatokat a Sentinel-5P műhold műszere gyűjtötte. Ahogy a következő öt évben egyre több műholdat telepítenek, néhányuk sokkal nagyobb felbontással fogja érzékelni a metánt, ami azt jelenti, hogy az egyes olaj- és gázipari létesítmények azonosíthatók lesznek.

A nemsokára elkészülő szenzorok segítségével az olaj- és gázipar számára egyre nehezebb lesz azt állítani, hogy nincs tudomásuk a véletlen szivárgásokról” – magyarázza a professzor. Novemberben a glasgow-i COP26 éghajlat-változási konferencián több mint 100 kormány írta alá a globális metánkötelezettséget. Célja, hogy a 2020-as szinthez képest 30%-kal korlátozza a metánkibocsátást.

Forrás (bbc.com)

search icon