Környezeti válságok, amelyeket már megoldottunk
Környezeti válságok, amelyeket már megoldottunk

Az olyan összetett problémákra, mint az éghajlatváltozás, nincsenek egyszerű megoldások. A múltban azonban már többször is előfordult, hogy az egész világ összefogott egy környezeti válság sikeres megoldásáért.

Savas eső

Az 1980-as években járunk, és Skandinávia folyóiban eltűnnek a halak. Az erdők bizonyos részein a fák levelei lecsupaszodnak, Észak-Amerikában pedig egyes tavak annyira elnéptelenednek, hogy vizük kísértetiesen áttetsző kékre változik.

Az ok a szénerőművekből származó kén-dioxid-felhők, melyek nagy távolságokat tesznek meg, majd savas eső formájában hullanak vissza.

Az Egyesült Államokban a tiszta levegőről szóló törvény módosításai nyomán kialakult a „cap and trade” rendszer, amely a vállalatokat a kén- és nitrogénkibocsátás csökkentésére ösztönözte. A felső határértéket minden évben csökkentették, amíg a kibocsátások drámai mértékben vissza nem estek.

És működött? Igen, a savas eső mára nagyrészt a múlté Európában és Észak-Amerikában, ami sok szempontból egy igazi sikertörténet – megmutatta, hogy az országok képesek összefogni és egy nemzetközi problémát együtt megoldani.

Az ózonlyuk

1985-ben egy másik fenyegető környezeti problémáról szóló hír került a címlapokra. A Brit Antarktisz-kutató Intézet (British Antarctic Survey) tudósai figyelmeztették a világot, hogy az Antarktisz feletti ózonrétegben nagy és egyre növekvő lyuk keletkezett. Ezt az aeroszolokban és hűtőközegekben használt, CFC-ként ismert üvegházhatású gázok okozták.

Az ózonréteg már az 1970-es évek óta csökkent, de a hír, hogy az ózonlyuk immár az egész Antarktiszra kiterjed, világszerte riadalmat keltett. 1987-ben a világ vezetői aláírták a mérföldkőnek számító Montreali Jegyzőkönyvet, amelyet minden idők egyik legsikeresebb környezetvédelmi egyezményének tartanak. Az ózonréteget lebontó vegyi anyagokat fokozatosan kivonták a forgalomból, az ipar pedig átállt a „CFC-mentes” aeroszolokra. Szerencsére az ózonlyuk mérete azóta is évről évre csökken.

Ólmozott benzin

Az 1920-as évektől, évtizedeken át ólmozott benzint használtunk üzemanyagként – mivel a vállalatok ólomadalékokat adtak hozzá, hogy a benzin hatékonyabban égjen. Ez a fajta benzin ólomrészecskéket bocsát ki a járművek kipufogógázaiba, amelyek belélegezve számos egészségügyi problémát okoznak. A tudósok, a szabályozó hatóságok és az ipar közötti hosszú küzdelem után konszenzus alakult ki az egészségügyi kockázatok miatt, és az 1980-as évektől kezdve betiltották az ólmozott benzint. Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz.

Forrás (bbc.com)

search icon