Kőzetté alakítják az elfogott szén-dioxidot Izlandon

Kőzetté alakítják az elfogott szén-dioxidot Izlandon
Kőzetté alakítják az elfogott szén-dioxidot Izlandon

Nemrég nyitott egy izlandi vulkán lábánál az Orca (izlandiul energiát jelent) nevű üzem, mely szén-dioxidot szippant ki a levegőből, és azt a természeteshez hasonló, de felgyorsított módszerrel karbonáttá alakítja át. A szén-dioxid megkötés ezen módszere nem teljesen új, és nem is a leghatékonyabb, viszont a zömmel geotermikus energiával működő izlandi üzem a világ legnagyobb ilyen létesítménye. Ráadásul egy magyar mérnök is részt vett a projekt megvalósításában.

Az eljárás során a levegőt beszivattyúzzák, majd egy szűrőanyag segítségével eltávolítják belőle a szén-dioxidot. Amikor ez a szűrő megtelik, akkor hevítéssel kinyerik belőle a tiszta gázt, majd ezt édesvízben feloldják. Az oldatot ezután 800-2000 méter mélységbe fecskendezik, ahol a nagy nyomás mellett elkezdődik a megszilárdulás folyamata: egy kémiai reakció, amely meszes, fehér kristályokká alakítja a kőzetet, amikor a gáz kapcsolatba kerül a bazaltban lévő kalciummal, magnéziummal és vassal.

Ahogy az index írja, az Orca erőmű évente mintegy 4000 tonna szén-dioxidot képes kivonni a levegőből. Ez a mennyiség globális viszonylatban elenyésző, ráadásul a klímamodellek szerint 2050-ig évente több milliárd tonnát kellene semlegesíteni, mégis fontos, hiszen a légkör szén-dioxid-koncentrációja folyamatosan új rekordokat ér el.

Az index cikkének megjelenése után kiderült, hogy magyarok is dolgoztak a projekten. A mérnökcsapat egyik tagja, Hava Viktor azt mondta, a technológia igen bonyolult és összetett. Meg kell ugyanis oldani a gáz kinyerését a kollektorokból, a gáz tárolását, nyomásfokozását, valamint a hideg vízbe való bejuttatását, hogy azzal együtt kerüljön visszasajtolásra a föld alá, ahol kővé alakulhat át. (index)

search icon