Lítium: miért okoz gondot ez az alkálifém?

Lítium: miért okoz gondot ez az alkálifém?
Lítium: miért okoz gondot ez az alkálifém?

Elektromos járművek, okosórák, telefonok, elektronikai cikkek: a lítium megannyi, mára hétköznapivá vált tárgyunk mozgatórugója. A felhasználásával készített akkumulátorok rengeteg területen megtalálhatók, azonban a lítium beszerzése számos kérdést felvet mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind pedig egészségügyi szempontból. A kulcs az újrahasznosítás vagy a lítium kiváltása lehet, azonban minden hiába, ha ezek egyike sem történik meg. Mi a gond a lítiummal, és hogyan lehet előremutatóbb a használata?

A lítium alkálifém, mely elemi állapotában lágy, ezüstfehér színű. Az alkálifémek reaktív, gyúlékony anyagok, így a természetben elemi állapotban nem találhatók meg, csak vegyületek formájában: ezek általában ionosak. A lítium számos pegmatit ásványban előfordul, de oldhatósága miatt az óceánban is megtalálható. Iparilag a lítium-klorid és a kálium-klorid keverékének elektrolízisével különítik el és állítják elő.

A lítium és annak vegyületei számos formában megtalálhatók ipari felhasználásban: hőálló üvegek, kerámiák, ötvözetek, elemek és a mindenki által emlegetett lítiumion-akkumulátorok fontos alkotóeleme.

A lítium José Bonifácio de Andrada e Silva brazil vegyész és politikus és Johan August Arfwedson nevéhez köthető. Előbbi az első lítiumtartalmú anyagot, a petalitot, utóbbi magát a lítiumot fedezte fel. Ezzel pedig alapjaiban változtatták meg a mai technológiát, és indították el a lítiumról szóló viták lavináját.

Mire használják a lítiumot?

Évtizedek óta használjuk, rendkívül sokoldalú, azonban nemcsak előállítása, hanem töltése és újrahasznosítása is rendkívül környezetszennyező. Éppen ezért kiváltására és újrahasznosítására is alternatívát keresnek.

Jelenleg az alábbi területeken alkalmaznak lítiumot:

 • akkumulátorgyártás,
 • vegyipar,
 • optikai területek,
 • gyógyászat,
 • hadiipar,
 • atomfizika.
Elemi állapotban nem fordul elő a természetben, azonban ásványokban például igen.
Kép: canva

Lítiumakkumulátorok

Mivel legismertebb és leggyakoribb felhasználási területe a különféle akkumulátorok gyártása, ez is okozza a legtöbb visszhangot. Ugyanis a lítium-ion-akkumulátorok táplálják telefonjainkat, számítógépeinket és egyre inkább elektromos járműveinket is. Ezenkívül a szélturbinák és a napelemek termelte zöld energiát is óriási akkumulátorcellákban tárolják, melyekhez szintén lítium-ion szükséges.

Habár ez alapján mondhatnánk azt is, hogy a fenntartható energiatárolás és közlekedés magja a lítium, akad egy kis bökkenő. Ez pedig a lítium-ion-akkumulátorok újrahasznosításában keresendő. Ez ugyanis meglehetősen összetett és veszélyes feladat.

A lítium fontos eleme a mobilodnak is.
Kép: canva

A korábban használt ólomsavas akkumulátorok újrahasznosítási módja ugyanis nem kompatibilis a lítiumos akkumulátorokéval. Ezek ugyanis összetettebbek és veszélyesebbek, különösen akkor, ha nem megfelelő módon szerelik szét őket.

A korábbi újrahasznosítási folyamat így nézett ki:

 1. az akkumulátor részeit porrá őrlik,
 2. az így keletkezett port megolvasztják vagy feloldják savban.

Ez azonban a lítium-ion-akkumulátorok esetében nem működik, mivel ezek sok különböző alkatrészből állnak, amelyek felrobbanhatnak, ha nem szerelik szét gondosan őket. És még akkor is, ha ez sikerül, a termékeket nem könnyű újrafelhasználni. Éppen ezért ez a folyamat drága, nem biztonságos, és a legtöbb esetben nem éri meg a gyártóknak.

A lítium újrahasznosítása gyerekcipőben jár.
Kép: canva

Mi a gond a lítium-ion-akkumulátorokkal?

A fő probléma tehát az, hogy a szóban forgó akkumulátoroknak csak körülbelül 5%-át hasznosítják újra világszerte, ami azt jelenti, hogy a legtöbb egyszerűen hulladék lesz.

De nem csak az újrahasznosítás okoz gondot a lítium használata kapcsán. Az akkumulátorokhoz szükséges anyagok bányászata ugyanis hatalmas erőforrásokat igényel: egy tonna lítium kitermeléséhez 500 000 gallon (2 273 000 liter) víz szükséges. Ezért maga a bányászat sem nevezhető környezetkímélőnek, holott az elektromos járművek élettartamuk során segíthetnek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, az őket tápláló akkumulátorok azonban nagy környezeti lábnyommal kezdik meg életútjukat.

Arról nem is beszélve, hogy a hordozható elektronikai eszközeink nagy részében lítiumot használnak, így az újrahasznosítás mellett szól az is, hogy ezek az eszközök ne a kukában végezzék.

A környezeti terhelés, a szükséges energiaráfordítás pedig épp elég indok ahhoz, hogy a hatékonyabb újrahasznosítás és a kiváltó anyagok mielőbb napirendre kerüljenek. A növekvő igények is ebbe az irányba tolják az ipart: a rohamosan fejlődő elektromos autók és az irántuk növekvő kereslet szükségessé teszi, hogy mielőbb megoldást találjanak a fenti problémákra.

A lítium bányászata

Korábban a kemény kőzetekből vonták ki az anyagot, mára azonban a sós vizek és az ásványok váltak domináns lelőhelyekké, főként Chilében, Bolíviában és Argentínában. Mivel a lítiumbányászat során elsősorban a sós vizekből oldják ki az anyagot, ez komoly problémát jelent a vízben élő állatokra, növényekre egyaránt. A bányászat során ugyanis erőteljesen szennyezik a vizet, ami a víz élővilágát és a környezetét is károsítja.

A lítiumbányászat tönkreteszi az élővizeket.
Kép: canva

A lítium rossz hatásai az alábbiak:

 • nagy mennyiségű víz használata;
 • vízszennyezés; 
 • a szén-dioxid-kibocsátás lehetséges növekedése; 
 • nagy mennyiségű ásványi hulladék előállítása; 
 • fokozott légzési problémák; 
 • a hidrológiai ciklus megváltozása.

Habár az igaz, hogy hogy az elektromos autók és más, lítiummal működő tárgyunk kedvezhet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a lítium kitermelésével kapcsolatos kibocsátási költségek, az átállás nem biztos, hogy olyan hatékony, mint gondolnánk. Különösen akkor, ha a bányászok nem tiszta energiát használnak.

Azonban egyre több kutatás zajlik annak érdekében, hogy a lítiumot más, kevéssé káros anyagra cserélhessék mindennapi tárgyainkban.

Az elektromos autók térnyerése miatt egyre sürgetőbb a váltás.
Kép: canva

A lítium alternatívái

Az alábbi anyagok ígéretes megoldást jelenthetnek:

 1. Vizes magnézium: a nyolcadik leggyakoribb elem, nem mérgező, negatív elektrokémiai potenciállal rendelkezik, és további vegyértékelektronjának köszönhetően nagy kapacitású. A fő probléma ezzel a fémmel a nedvességgel szembeni affinitása és passziválódása vizes környezetben. Egyszerűbben fogalmazva, a magnézium védő inert oxidréteget képez a felületén, amikor csak alkalom nyílik rá, ami szinte lehetetlenné teszi reaktív akkumulátoranódként való használatát. Egy kutatás során a só és a víz kombinálásával ezt a passzivációs réteget szabályozni tudják, amely így működőképes és hatásos megoldás lehet. Azonban fontos tudni, hogy a folyékony elektrolitokat tartalmazó akkumulátorok hajlamosak túlmelegedni, szivárogni és idővel töltést veszíteni, ami gyenge teljesítményhez vagy legrosszabb esetben gyulladásveszélyhez vezethet. 
 2. Szilárdtest-akkumulátorok: azok az akkumulátorok, melyekben szilárd elektrolitot használnak, megszüntetnék a fent említett problémákat, de egészen a közelmúltig mindez megfoghatatlan technológia volt. A Toyota például jól halad az ilyen típusú akkumulátorok tesztelésével, és 2025-ig akár el is kezdhetik az ilyen meghajtású járművek bevezetését.
 3. Nátrium: a nátrium az 1. csoportba tartozó alkálifém, amely a lítiuméval megegyező tulajdonságokkal rendelkezik, de a tengervízben található bőséges mennyisége miatt szinte mindenhol megtalálható a Földön. A nátriumalapú akkumulátorok drasztikusan csökkentenék az akkumulátortechnológia költségeit, és szükségtelenné válnának a költséges és környezetre ártalmas lítiumbányászati ​​megoldások.
 4. Tengervíz: az új akkumulátorok akár az óceánból is származhatnak a föld mélye helyett. Az IBM Research 2019-es jelentése leleplezte a számítástechnikai óriás titkos anyagtudományi törekvését, aminek lényege három olyan szabadalmaztatott, tengervízből származó anyag beszerzése, amelyek a jelenlegi lítiumtechnológiával egyenértékű vagy nála jobb akkumulátorok előállítására használhatók. 
 5. Grafén: a grafén nemcsak 100-szor erősebb, mint az acél, hanem jó töltési és vezetőképessége is van. A grafénakkumulátor-technológia lehetséges versenytársa lehet a lítiumnak, azonban a tesztelése és a kísérletek még folyamatban vannak.
 6. Mangán-hidrogén: a hatodik legelterjedtebb fém, sokkal elterjedtebb, mint a lítium, de számos előnyös kémiai és elektromos tulajdonságát megtartja, amelyek hasznosak az akkumulátorgyártásban. A mangánnal kapcsolatos egyetlen fő probléma az instabilitása, amely idővel megváltoztatja az akkumulátor teljesítményét. Mindez megakadályozta a mangánakkumulátor-technológia fejlődését, azonban a jelenlegi fejlesztések megváltoztatják ezt a tényt.

Akad tehát jó pár olyan megoldás, amely kedvezhet az akkumulátorgyártásnak. Azonban nem csak ilyen területeken alkalmazzák a lítiumot.

A lítium mint gyógyszer és egyéb felhasználási lehetőségei

Fő ipari felhasználása a kohászatban jellemző, ahol az aktív elemet tisztítóként (szennyeződések eltávolítására) használják olyan fémek finomításánál, mint a vas, a nikkel, a réz, a cink és más ötvözetek. 

Az egészségügyben is alkalmazzák.
Kép: canva

A lítium sokféle nemfémes elemet megköt, beleértve az oxigént, a hidrogént, a nitrogént, a szenet, a ként és a halogéneket. A lítiumot jelentős mértékben hasznosítják a szerves szintézisben mind laboratóriumi, mind ipari reakciókban. Használják továbbá a szintetikus gumi gyártása során, de a hőálló üveg előállításában is jelentős szerepe van.

Az egészségügyben is alkalmazzák különféle betegségek gyógyításában. A lítium alkalmazása segít csökkenteni az agresszív vagy önkárosító magatartást. Így például a bipoláris zavar terápiája során is alkalmazhatnak lítiumtartalmú gyógyszereket. A terápiás dózis függ a kortól, a betegség súlyosságától, a szedett egyéb gyógyszerektől és a lítium típusától is. A lítiumterápia elsősorban a mentális problémák esetén válik be, a lítium agyban lévő fehérjékkel lép kölcsönhatásba.

Azonban természetesen lehetnek mellékhatásai, ezért szedése csak orvosi előírásra, körültekintően megállapított dózisban lehetséges!

Kiemelt kép: canva

search icon