Üveg vagy műanyag?
Üveg vagy műanyag?

Első hallásra könnyű a válasz. De nézzük csak meg alaposabban! Ha az üveget a természetes környezetben hagyják, az kisebb valószínűséggel okoz szennyezést, mint a műanyag. Ellentétben a műanyagokkal, amelyek mikroműanyagokká bomlanak le, amelyek beszivároghatnak a talajba és a vízbe , az üveg nem mérgező. Az üveg főként szilícium-dioxidból készül, amely természetes anyag. A szilícium-dioxid, más néven szilícium-dioxid a földkéreg 59%-át teszi ki . Mivel ez egy természetes vegyület, nem kell aggódni a kimosódástól vagy a környezet károsodásától. Emiatt az üveget gyakran a műanyag fenntarthatóbb alternatívájaként hirdetik.

Az üvegpalackok környezeti lábnyoma azonban nagyobb, mint a műanyag és más tárolóeszközöké, beleértve az italos kartonokat és az alumíniumdobozokat. A szilícium-dioxid-homok bányászata jelentős környezeti károkat okozhat, a talajromlástól a biodiverzitás csökkenéséig. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a szilícium-dioxid porközegészségügyi kockázatot jelenthet, mivel akut szilikózishoz vezethet. Az üveggyártás céljára szolgáló homok kitermelése is hozzájárulhatott a jelenlegi globális homokhiányhoz.

Az üveg újrahasznosításának egyik fő problémája, hogy nem szünteti meg az újraolvasztási folyamatot, amely az üveggyártás legenergiaigényesebb része. A gyártás során felhasznált energia 75%-át teszi ki . Annak ellenére, hogy az üvegedényeket átlagosan 12-20 alkalommal lehet újra felhasználni, az üveget gyakran egyszer használatosként kezelik. A hulladéklerakókba kerülő egyszer használatos üveg lebomlása akár egymillió évig is eltarthat . Az üveg újrahasznosítási aránya jelentősen eltér a világon. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban az átlagos újrahasznosítási arány 74% és 76% , míg az Egyesült Államokban 31,3% volt 2018-ban . 

Az üveg színe befolyásolja, hogy milyen tisztaságúnak kell lennie. Míg a zöld üveg 95%-ban újrahasznosított üveget használhat fel, a fehér vagy színtelen, más néven „flintüveg”, magasabb minőségi előírásokkal rendelkezik, és csak 60%-ig engedélyezi az újrahasznosított üveget, mivel minden szennyeződés befolyásolja a minőséget. Az újrahasznosított üveget kétszer kell felolvasztani, egyszer szemcsékké, majd ismét egy új termékké – ezért lehet, hogy az újrahasznosított üveg csak töredékével kevésbé energiaigényes, mint a szűzüveg.

Amikor legközelebb ki akar dobni egy üvegpalackot, először fontolja meg annak újrafelhasználását. Az üveg rugalmas, hosszú élettartamú anyag, amelyet egyetlen használat után sem szabad kidobni.

(Forrás: bbc)

search icon