Májusban jönnek elő a tőrösdarazsak, de nem kell tőlük félnünk!

Májusban jönnek elő a tőrösdarazsak, de nem kell tőlük félnünk!
Májusban jönnek elő a tőrösdarazsak, de nem kell tőlük félnünk!

Egészen a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére. A rovarok a kertek, parkok gyepén, korhadó fák közelében esetleg a komposztnál keringenek, viszont nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy a tőrösdarazsak az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor több szempontból is igen hasznosak, például segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot.

Az óriás tőrösdarázs, mely Európa legnagyobb darazsa, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet. Nősténye sárga fejű, a hím pedig fekete fejéről ismerhető fel. A talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülnek. Hazánkban védettnek számítanak, egyedenként 50 ezer forint az természetvédelmi értéke.

Fontos, hogy ne tévesszük össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, mint amilyen például a szintén nagy termetű lódarázs. Bár a tőrösdarázs is rendelkezik fullánkkal, azt csak a legvégső esetben használja, ha csak teheti elmenekül. Ezzel együtt szúrása nem veszélyes.

Ha hívatlanul jelentek meg otthonodban akkor is védekezz a darazsak ellen természetes, kíméletes eszközökkel!

A tőrösdarazsak parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Ezért a megjelenésükre is ott számíthatunk leginkább, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. A tőrösdarazsak ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskertek, parkok, ültetvények vegyszermentes, biológiai alapú, rovarok elleni védelmének.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon