

Beszédes, hogy ma már a mangótartalmú élelmiszer éppolyan hétköznapi, mint az epres. Karakteres és édes íze, lédús gyümölcshúsa népszerűvé teszi, ráadásul bármelyik sarki gyümölcsösben beszerezhető, nemcsak a hipermarketekben. Hogy ez mennyire jó, arról megoszlanak a vélemények, de a citrom is éppúgy a mindennapjaink része, mint a mangó. Vajon mi magunk is termeszthetjük majd?
A mangó (Mangifera indica) egy örökzöld növényfaj, amely az Anacardiaceae családba tartozik. Fája akár 30 méteresre is nőhet, hogy aztán ontsa magából ezt a rendkívül népszerűvé vált gyümölcsöt. Körülbelül 500–1000 fajtáját azonosították, nevezték el vagy jelentették, elsősorban Indiában. Akár 50 évig is teremhet. Sárgásfehér, illatos virágai tél végén és tavasz elején nyílnak a helyszíntől függően, de az éghajlati viszonyok is jelentősen befolyásolják a virágzás idejét.
A virágokból aztán tojásdad alakú gyümölcsök lesznek, melyek zöldessárga színűek, belső húsuk narancsszínű nagy, lapos maggal. A mangó áprilisban és májusban érik, nyersen chutney, savanyúság, szósz készülhet belőle (és megannyi csodás finomság).

Kép: canva
A mangó hatása is említésre méltó: számos egészségügyi előnyére hivatkoznak, mint például az immunitás erősítése és az emésztőrendszer egészségének javítása. A gyümölcsben található egyes polifenolok akár bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is csökkenthetik.
Az egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy 165 gramm friss mangó az ajánlott napi C-vitamin-bevitel közel 67%-át fedezi. Amint tudjuk, ez a vízben oldódó vitamin támogatja az immunrendszert, a szervezetben a vas felszívódását, valamint elősegíti a sejtek növekedését és regenerálódását. A mangó remek forrása a réznek és a folsavnak is, amelyek különösen fontos tápanyagok terhesség idején.
A mangó további előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma. A 165 grammnyi friss mangó kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz. Egy tanulmány szerint a friss gyümölcsök, például a mangó fogyasztása az étkezés elején segíthet megakadályozni a túlevést az étkezés későbbi szakaszában. Ez azonban nem igaz az aszalt mangóra, az ugyanis igencsak kalóriadús.
A friss mangó viszonylag sok természetes cukrot tartalmaz más friss gyümölcsökhöz képest: több mint 22 grammot 165 grammonként. Egy 2020-as tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a magas C-vitamin- és karotinoid-tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását. A mangó mindkét tápanyagban gazdag, így akár rá is érvényes lehet az említett hatás.
Emellett a mangó tele van polifenolokkal, amelyek olyan növényi vegyületek, melyek antioxidánsként működnek a szervezet védelmében. Ebből több mint egy tucat található a gyümölcsben, például:
- mangiferin,
- katekinek,
- antocianinok,
- galluszsav,
- kaempferol,
- ramnetin,
- hidroxi-benzoesav.
Az antioxidánsok azért fontosak, mert védik a sejteket a szabad gyököktől. A kutatások összefüggésbe hozták a szabad gyökök okozta károsodást az öregedés jeleivel és a krónikus betegségekkel, ezért az antioxidánsban gazdag élelmiszerek fogyasztásával több fronton is jót teszel a szervezetednek.
Tehát kétségkívül egészséges gyümölcs, de lássuk, mi mindent készíthetsz belőle!
A mennyei mangó lassi, mangó chutney és egyéb finomságok
A mangó nagyon sokoldalú gyümölcs: lehet belőle ital, saláta, főétel-kiegészítő és persze desszert. Személy szerint a mangós chiliszósz a kedvencem, ezt évek óta nagy siker övezi (és büszkeséggel tölt el, hogy én magam készítem saját chiliből). A legjobb mangóreceptek egyesítik a mangó édes, egzotikus ízét egy kis savanykás, sós, pikáns beütéssel. Remekül illik hozzá a kókusz, a chili, a gyömbér, de minden pikáns ízvilágot kiemel. Nem véletlenül összetevője számos távol-keleti ételnek. Mutatunk néhány izgalmas és könnyen elkészíthető ételt, amelyben kiemelt helyen szerepel a mangó.

Kép: canva
- Mangó-smoothie
Reggelire, köztes étkezésnek vagy desszertnek is kiváló!
- Hozzávalók: mangó, natúr joghurt vagy kókusztej, kevés méz, lime-lé.
Elkészítés: mindent turmixolj simára, jéggel tálalva frissítő finomságot kapsz.
- Mangós csirke
Ha valamilyen egzotikus és gyorsan elkészíthető ételt tennél az asztalra, ez jó választás lesz.
- Hozzávalók: csirkemell, mangó kockázva, lime, chili, fokhagyma, koriander.
Elkészítés: a húst pirítsd meg, majd a mangót és a fűszereket add hozzá, így egy édes-csípős főételt kapsz.
- Mangós salsa
Vegán és húsos ételek remek kiegészítője lehet.
- Hozzávalók: mangó, lila hagyma, paradicsom, lime-lé, chili, friss koriander.
Tálalás: tortillacsipsszel, de hús vagy tofu mellé is kiváló.
- Mangós rizsdesszert (thai stílusban)
Ha egy egyszerű és izgalmas desszertet készítenél, ez a recept neked szól.
- Hozzávalók: kókusztej, jázminrizs, cukor, csipet só, érett mangó.
Elkészítés: a rizst kókusztejben főzd puhára, mangószeletekkel tálald!
- Mangós saláta
Bármelyik főételt megszínesíti, ráadásul gazdagítja a gyümölcs- és zöldségbeviteled.
- Hozzávalók: mangó, avokádó, uborka, rukkola, lime, olívaolaj.
Könnyű, friss saláta, akár köretként, akár önálló fogásként.
- Mangós pohárkrém
A pohárkrémek szuperek, ha gyors és finom édességre vágysz.
- Hozzávalók: mangópüré, mascarpone vagy görög joghurt, zabkeksz.
Rétegezve mutatós és gyors desszert.

Kép: canva
Nézzünk néhány rendkívül kedvelt ételt:
Mangó lassi (indiai joghurtital)
Az egyik legfinomabb és legnépszerűbb ital, nem véletlenül, hiszen nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 1 érett mangó (meghámozva, kockázva),
- 250 g natúr joghurt,
- 1–2 ek cukor vagy méz (ízlés szerint),
- ½ tk őrölt kardamom,
- 1 dl hideg víz vagy tej (az állagához),
- jégkocka.
Elkészítés:
Turmixold össze a mangót, a joghurtot, az édesítőt és a kardamomot. Hígítsd vízzel vagy tejjel a kívánt állagig! Hidegen, jéggel tálald! Rózsavízzel egzotikusabb, fahéjjal melegebb ízű lesz.
Variációk:
- Banános mangó lassi: mangó + banán + joghurt + méz.
- Kókuszos mangó lassi: joghurt helyett kókusztej.
- Mentás mangó lassi: friss mentalevelekkel turmixolva frissítőbb.
- Fűszeres mangó lassi: az alapösszetevőkhöz kardamom + egy csipet fahéj.

Kép: canva
Mangó-chutney (csatni)
Hozzávalók:
- 2 érett mangó (felkockázva),
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek friss gyömbér (reszelve),
- 1 chili paprika (ízlés szerint),
- 100 ml almaecet,
- 100 g barna cukor,
- 1 tk mustármag, ½ tk kurkuma, 1 rúd fahéj.
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért pirítsd meg kevés olajon! Add hozzá a mangót, a fűszereket, a cukrot, az ecetet! Lassú tűzön főzd kb. 30–40 percig, amíg lekvárszerű lesz! Üvegben tárold!
Szuper grillhúsokhoz, sajtokhoz vagy indiai ételek mellé.
Mangópüré
Csak annyi az egész, hogy az érett mangót meghámozod, felkockázod, és botmixerrel vagy turmixgéppel simára dolgozod. Használhatod joghurtba, süteményekhez, fagylalthoz, koktélokhoz. Ha elteszed, citromlével és kevés cukorral tartósabb lesz.
Hogy néz ki egy mangófa?
A mangófa termesztési övezete a trópusi éghajlatra korlátozódik. A 0 °C alatti hőmérséklet hosszabb távon károsítja a fát, mivel alacsony a hidegtűrő képessége.
Egy mangófa meglehetősen gyorsan és nagyra nőhet, elérheti a 30 méteres vagy annál nagyobb magasságot, és a lombkoronája akár 10 méteresnél is nagyobb lehet. Növekedési üteme, szakaszai és magassága a talaj- és időjárási viszonyoktól függően változik.

Kép: canva
A mangófa levelei bőrszerűek, 12–40 cm hosszúak, a virágok 10–40 cm hosszú fürtökben fejlődnek. Minden virág kicsi fehér szirmokkal és enyhén édes illattal. A virágok a beporzók kegyét élvezik, ám így is a virágok kevesebb mint 1 százalékából lesz termés.
Körülbelül négy hónapba telik, mire a mangók beérnek a fán. Ez idő alatt a mangófa gyümölcsökkel teli ágai meghajolhatnak a fejlődő mangók súlya alatt. Minden egyes gyümölcsöt kézzel szüretelnek. A fa a szénmegkötésben is fontos szerepet kap.
A mangófa ültetése
Habár Magyarországon a mangó ültetése nem indokolt, hiszen nem fagytűrő növényről van szó, mangót magról is lehet ültetni üvegházban.
A mangófákat a legjobb cserépben nevelni, hogy télen be lehessen vinni őket, ehhez pedig nagyon jó vízelvezetésű komposztot kell használni. A mangófáknak meleg környezetre van szükségük, ideális esetben 21 °C feletti (de legalább 4 °C-os) hőmérséklettel. Ideális esetben naponta 8 órányi napfényre van szükségük a virágzáshoz és a termés neveléséhez.

Kép: canva
Kedvelik a párás környezetet, ezért ha beltérben termesztesz mangófát, rendszeresen permetezd, hogy növeld a növény körüli páratartalmat! Ha más szobanövényekkel veszed körül a mangófádat, ez segít a magasabb páratartalmú mikroklíma kialakításában.
A mangófák Dél-Ázsia trópusi területein őshonosak, ezért nálunk a legjobb télikertben vagy üvegházban termeszteni őket. A mangómag csíráztatása és cserépben nevelése tehát nem lehetetlen küldetés. A mangófáknak hosszú karógyökereik vannak, ezért legalább 45 cm mély cserepet válasszunk, hogy a gyökerek elférjenek!
Hogyan nevelj mangómagból fát?
Szükséged lesz a következőkre:
- egy érett mangó,
- egy éles kés,
- egy mély, keskeny, vízelvezető lyukakkal ellátott edény, amelyet speciális kaktusz- vagy pozsgásfölddel töltesz meg.
Távolítsd el a mangó húsát, hogy láthatóvá váljon a gyümölcs közepén található mag! Hagyd a magot 3–4 napig száradni! Keress egy bemélyedést a mag tetején, és szúrd bele a kés hegyét, hámozd le a külső héjat, hogy a benne lévő mag láthatóvá váljon! Helyezd a nagy magot körülbelül 2 cm mélyre a kaktuszkomposzttal teli edénybe! Öntözd meg a földet, és tedd meleg helyre, körülbelül 21 °C-ra! A csírázás 1–2 hétig tart.
Mennyire fenntartható a mangófogyasztás Magyarországon?
A mangó finom és sokoldalú gyümölcs, ám nem mehetünk el a kérdés mellett: vajon fenntartható a távoli országokból ideutaztatott mangót fogyasztani, miközben annyi remek hazai gyümölcsünk van? Mielőtt azonban pálcát törnénk azok felett, akik szeretik a mangót, nézzük meg a fenntarthatóságát (közben gondoljunk bele abba is, mennyi banánt és narancsot ettünk idén) és az etikai tényezőit. Ugyanis kétségkívül két oldala van ennek az éremnek is.

Kép: canva
Évente 43 millió tonna mangót termelnek világszerte. Egészségügyi értékét tekintve: A-, B6-, C-, E- és K-vitaminban gazdag. A mangó termesztése ezzel együtt is jelentősen etikátlan és fenntarthatatlan körülményekkel járhat. Tehát fel kell tennünk a kérdést: tényleg a mangó a legjobb választás?
A legtöbb mangót Magyarországra Indiából, Pakisztánból, Brazíliából, Peruból, Spanyolországból és Elefántcsontpartról szállítják. A távoli országokból érkező mangó szállítása nagy ökológiai lábnyommal jár (a repülőn való szállítás különösen terheli a környezetet). Ez tehát mindenképpen a mangófogyasztás elleni érv.
Ráadásul a növény termesztése vízigényes (1 kg mangóhoz kb. 1600 liter víz kell). Száraz, vízhiányos országokban ez súlyos problémákat okozhat. Ahogyan a vegyszerek is! A nagyüzemi termesztésben gyakran használnak növényvédő szereket, amelyek károsíthatják a helyi ökoszisztémát és a dolgozók egészségét.
Emellett az etikai oldalt is szemügyre kell vennünk: egyes termelő országokban előfordulhat, hogy a munkaerőt nem fizetik meg megfelelően, és az emberek rossz körülmények között dolgoznak. Éppen ezért, ha már mangót veszel, válaszd a fair trade minősítésűt! Az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező mangó esetében biztosítva van a méltányos bérezés, a rendes munkakörülmények és gyakran még a fenntarthatóbb termesztési gyakorlat is.
Mit tehetsz, ha mégis mangót ennél?
Válassz európai forrásból! A Spanyolországból (pl. Andalúziából, a Kanári-szigetekről) származó mangó ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint a repülőn érkező dél-amerikaiaké.

Kép: canva
Vásárolj szezonban! Augusztus és október között kapható a spanyol mangó, ilyenkor érdemes keresni. Ezenkívül válaszd a fair trade vagy biomangót, ha van rá lehetőség!
A mértékletesség is jó irány! Ne mindennapos alapgyümölcsként fogyaszd, hanem időnként, mint egy egzotikus csemegét! Végül pedig érdemes a helyi alternatívák felé fordulni: a szezonális, magyar gyümölcs (őszibarack, kajszi, szilva) környezetbarátabb választás, ráadásul az egyre népszerűbb, hazai klímán is termő indián banán is jó alternatíva lehet.
A mangó tehát önmagában nem a legfenntarthatóbb gyümölcs, főleg a szállítása és a vízigénye miatt. Ha azonban európai, szezonális vagy fair trade forrásból szerzed be, és nem mindennap fogyasztod, hanem különleges alkalmakkor kerül az asztalra, akkor így etikusabb és fenntarthatóbb módon élvezhető.
Kiemelt kép: canva


