Ezen a héten egy olyan alapanyagot mutatunk be, amely az egyik legfontosabb elem a növényi alapú táplálkozásban. Ha eddig még nem használtad rendszeresen, most elmondjuk, miért tarts otthon mindig csicseriborsót!
A hüvelyesek azért is nagy kedvencei a növényi táplálkozást követőknek, mert magas fehérjetartalmuk mellett remekül variálhatók.
Meatless Monday: a csicseriborsó lesz a legjobb barátod
A csicseriborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó, egynyári növény. Népiesen bagolyborsónak is nevezik, virágai fehérek. Júniusban, júliusban többnyire önbeporzással termékenyül, majd a hüvelyekben 1–3 mag fejlődik. A magok kis gömbölyű, sárgás színű finomságok.
A csicseriborsó egy igazi jolly joker alapanyag, ha szeretnénk kevesebb állati eredetű terméket fogyasztani. Számtalan formában fordulhat elő a tányérunkon, izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat eredményezve. Sajnos hazai forrásból nagyon nehéz beszerezni, de a szomszédos országokban (pl. Ausztriában) termelt változat bioboltokban megtalálható. Ha a száraz változatot visszük haza, érdemes egyszerre egy nagyobb adagot beáztatni, majd megfőzni és elrakni a fagyasztóba, így később gyorsan összedobhatunk belőle egy hummuszt, akár valamilyen szezonális zöldséggel színesítve, vagy egy curry-t, amihez szintén bármilyen szezonális zöldség jól passzol.
Készíthetünk belőle fasírtot is, ennek legkedveltebb és legismertebb változata a falafel, amely otthon is könnyen elkészíthető ízbomba.
A csicseriborsóliszt titkai
A csicseriborsó akkor is jól jön, ha az esti sorozatnézéshez keresünk valami rágcsát: olajjal és fűszerekkel összekeverve, sütőben kisütve ropogós nasit kapunk, a csicseriből készült lisztből pedig csipszet készíthetünk, ha vízzel, fűszerekkel és olajjal kikeverjük és megsütjük. A liszt egyébként azoknak is nagy segítség lesz, akik nem fogyaszthatnak tojást. A vegánok legtöbbször csicserilisztből készítenek omlettet, rántottát. (A tojásos ízt fekete sóval tudjuk elérni.)
A csicseriborsó sütéshez is ideális
A csicseri főzőlevét tojásfehérje helyettesítésére használhatjuk, cukorral kemény habbá verhető, több vegán süti receptjében is előfordul. Ha ünnepekkor szeretnénk csökkenteni a húsfogyasztásunkat, egy medvehagymás vagy répás humusszal, csicseriomlettel izgalmassá tehetjük az ünnepi asztalt is.
Természetesen most sem maradunk recept nélkül! Két szuper receptet is kipróbálhatsz: egy előételt és egy főételt mutatunk meg.
Csicseriborsókrém
Hozzávalók
- 0,5 kg főtt csicseriborsó
- 170 g sárgarépa, kockázva
- újhagyma, karikára vágva
- 70 g dió
- 70 g mazsola
- 110 ml olaj
- 1 biocitrom frissen facsart leve
- 1 ek őrölt curry
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
Így készítsd el!
Mazsolával, dióval, sárgarépával és újhagymával is jól harmonizál a csicseriborsó. Fehérjedús salátaként és szendvicsbe téve is remek.
Egy mélyebb tálban először keverjük össze az olajat a citromlével, a fokhagymával, a curry-vel és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a főtt csicseri felét, és egy villával kissé nyomjuk, törjük szét a szemeket! Adjuk hozzá a maradék csicserit, (nyers vagy enyhén párolt) répát, újhagymát (a zöldjét is), mazsolát, diót, és az egészet alaposan forgassuk össze! Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha szükséges! Mazsola helyett szeletelt datolyával, dió helyett kesudióval, mandulával is finom, a sárgarépa felét pedig kockákra vágott piros színű paprikára válthatjuk. Botmixerrel kissé pürésítve, vegyesen zöldsaláta-levelekkel (pl. madársalátával, rukkolával, endíviával, spenóttal, vízitormával stb.) megszórva pedig szendvicskrémként is remek.
Recept: Felelős Gasztrohős
Csicseriborsó-fasírt, azaz a megunhatatlan falafel
Hozzávalók
- 0,5 kg előáztatott csicseriborsó
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek rómaikömény
- 1 ek fűszerkeverék (frissen őrölt koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg)
- só
- 0,5 ek szódabikarbóna
Így készítsd el!
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, a hagymákat, a petrezselymet, a paprikát apróra vágjuk, és a leszűrt nyers csicserihez keverjük, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a fűszerekkel, majd a masszát 2–3 órán át állni hagyjuk. Fontos, mert így nem esik szét sütés közben. Sütés előtt még egyszer átkeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát. Vizes kézzel diónyi gombócokat vagy lapos pogácsákat formázunk belőle, és forró olajban, lassú tűzön ropogósra sütjük.
Kevesebb zsiradékot szív fel, ha a csicseripogácsákat kevés olajjal megkent tepsibe sorakoztatjuk, és a sütőben (közben egyszer megforgatva) ropogósra sütjük. Uzsonnára salátával, szendvicsbe, de főzelékhez feltétként egyaránt finom és egészséges csemege.
Recept: Felelős Gasztohős
A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.