Ezért nem érdemes túlzásba vinni a húsevést
Ezért nem érdemes túlzásba vinni a húsevést

Egy nagy létszámmal végzett brit kutatás kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és számos betegség kialakulása között. A sok húst evőknél az is megfigyelhető volt, hogy nagyobb valószínűséggel fogyasztottak alkoholt és dohányoztak.

A kérdést csaknem 475 ezer brit felnőtt adatainak elemzésével tisztázták a tudósok. Az alanyoknál a 25 leggyakoribb, kórházi kezelést igénylő, nem rákos megbetegedést vizsgálták. A kutatás elején a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amely a táplálkozási szokásaikat – köztük a húsfogyasztást – tartalmazta. Ezután átlagosan nyolc éven át követték őket nyomon.

A vizsgálat szerint akik rendszeresen, vagyis legalább heti háromszor ettek húst, azok a kevés húst fogyasztókhoz képest nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak alkoholt, ám kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot és halat ettek, valamint inkább voltak túlsúlyosak és elhízottak.

A kutatás szerint a vörös hús túlzott fogyasztása együtt a feldolgozott hústermékek evésével az iszkémiás szívbetegség, a tüdőgyulladás, a divertikulózis – a vastagbélben kialakuló kis kitüremkedések -, a bélpolip és a cukorbetegség kockázatnövekedésével függ össze, és a húsfogyasztás már napi hetven grammos emelkedése is erős kockázatfokozódást okoz.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a szárnyasok fogyasztása egészséges: a kutatás ugyanolyan kockázatemelkedésről számolt be, mint a vörös húsok esetében, noha az érintett betegségek részben eltérők voltak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon