Megerősödött az ikonikus madárfaj populációja
Megerősödött az ikonikus madárfaj populációja

A súlyosan veszélyeztetett fajnak számító, kizárólag Új-Zélandon élő röpképtelen kakapók populációja tavaly 25%-kal nőt, így számuk jelenleg 252-re tehető. A madarak számának emelkedésében a mesterséges megtermékenyítés is nagy szerepet játszott.

A papagájfélék közé tartozó kakapókat a betelepített ragadozók majdnem kiirtották, mivel korábban ragadozók hiányában elveszítették a repülési képességüket. A kilátásokat az alacsony populáció miatti beltenyészet is nehezítette. Az fajnak csupán 86 egyede maradt fenn 2002-re, amikor már 7 éve folyt a megmentésükért indult program.

A kakapók ellen szól az is, hogy a tojásoknak csak nagyjából az 50%-a termékenyül meg, ráadásul a madarak csak 2–3 évente szaporodnak, amikor az őshonos rimu fák (örökzöld, tűlevelű fafaj) termést hoznak. Mindezek ellenére az állatok száma az elmúlt években jelentősen nőtt.

A megmentésükre 1995-ben létrehozott program az új-zélandi természetvédelmi hivatal és a Ngai Tahu maori törzs együttműködésével, és önkéntesek segítségével olyan tevékenységeket végez, mint a fészkek megfigyelése, vagy épp a bajba jutott madarak megmentése. Nyilván ez is sokat számít az idei sikerekben, de ahogy Deidre Vercoe, a kakapók helyreállítási programjának operatív vezetője mondja, nagyon fontos volt a rimu fákon lévő gyümölcsök nagy mennyisége is.

A mesterséges megtermékenyítés sikere is kulcsfontosságú volt ebben a szezonban. Csak most nyolc fióka született mesterséges megtermékenyítésből, míg a 2019-ig tartó évtizedben mindössze öt.

A mesterséges megtermékenyítés alkalmazása azt jelentette, hogy néhány olyan hím, aki természetes úton még nem nemzett fiókákat, továbbra is képviselteti magát a jövőbeli génállományban. Ráadásul a mesterséges megtermékenyítés a lerakott tojások termékenységének növelésében is segíthet.

– mondja Vercoe
search icon