



Idén sem kedvezett a meggytermésnek az időjárás, a tavaszi fagykár jelentős volt az ültetvényekben, így érdemi mennyiséget csak a közép- vagy késői érésű fajtákról tudtak betakarítani a termelők.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a gyenge termés ellenére jelentős kereslet alakult ki a nemzetközi piacon a magyar meggy iránt, ami az árakat is extrém módon felfelé hajtotta.
A tavaszi fagy jelentős kárt tett a hazai meggytermésben, az idei betakarított mennyiség messze alulmúlja a jó évjáratokban előállítható 60–70 ezer tonnát, de még a tavalyi szintén igencsak alacsonynak mondható termésmennyiségnél is jóval gyengébb az idei eredmény. Bár a betakarított meggytermés pontos mennyisége még nem ismert, a becslések szerint ez várhatóan közelebb lesz a 30 ezer tonnához, mint a 40 ezerhez.
A legnagyobb kiesés a korai fajtáknál jelentkezett, érdemi mennyiségeket a fürtös meggyek adtak, ennek eredményeként a hazai feldolgozási szezon is lerövidült. A tavaszi fagyok ugyanakkor nemcsak a hazai meggytermést tizedelték meg, hanem a jelentősebb európai meggytermelő országokban is drasztikus a terméskiesés. Emiatt a hazai és a nemzetközi meggypiacon is erős túlkereslet alakult ki a gyümölcs iránt.
A keresletet tovább növelte, hogy a feldolgozott meggytermékekből (meggybefőttből, fagyasztott meggyből, meggysűrítményből) itthon és külföldön is alacsonyak voltak a készletek, részben a gyenge tavalyi magyar és lengyel termés miatt. Mivel más európai országokban is gyenge volt a meggytermés, a főbb exportpiacunknak számító Lengyelország és Németország mellett intenzívebb érdeklődés alakult ki más piacok részéről is a magyar meggy iránt.
A meggybefőtt esetében Magyarország a meghatározó európai termelő, a fagyasztott meggy és a meggysűrítmény esetében pedig Lengyelország, Szerbia és Törökország. A hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül: a kivitel 25%-a friss (nyers) meggy mint alapanyag, 70%-a befőtt, 5%-a fagyasztott.
A meggy igazi szupergyümölcs, fogyasztása elsősorban frissen ajánlott, hiszen így hasznosulnak leginkább a kedvező élettani hatásai. A meggy vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyümölcs, jelentős C-vitamin-tartalma mellett remek vas-, kalcium- és magnéziumforrás. Magas káliumtartalma segít a szív működésének szabályozásában, a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában, valamint erős vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, és vízhajtó hatása is közismert.
(NAK)
Fotó: Canva