Kevesebb meggyet ehetünk az idén
Kevesebb meggyet ehetünk az idén

Szomorú hírekkel szolgálhatunk a meggy rajongóinak: A FruitVeB, szakmaközi szervezet szerint a szüret előtti várakozásoktól 30-40 százalékkal marad el idén a meggytermés, a hőség által okozott károk miatt. Ráadásul a megszokotthoz képest idén jóval később érő gyümölcs mérete is jelentősen elmarad az átlagostól.

A termésmennyiségének csökkenése mögött egyrészt a virágzást követő hűvös, fényszegény időszak, másrészt az aszály és az elmúlt időszakban többször jellemző, 35 foknál magasabb hőmérséklet áll. A szakemberek szerint hőség és a száraz­ság okozza a legnagyobb problémát, mivel a fákon sok az alacsony víztartalmú, ezért visszamaradott szem.

Jelentős különbségek láthaóak az ültetvényen belül is, mivel egyenetlenül érnek a gyümölcsök, ami nehezíti a szüretet. A meggyszezon idén előreláthatóan július 25-ig tart.

(Magyar Nemzet)

(fotó: pexels – Amelia Cui)

search icon