Megugrott a gombás megbetegedések száma a Covid-járvány és az éghajlatváltozás miatt
Megugrott a gombás megbetegedések száma a Covid-járvány és az éghajlatváltozás miatt

A WHO kedden közzétette a gombás patogének azon listáját, amelyben 19 olyan kórokozót sorol fel, amelyek a szakértők szerint a legnagyobb veszélyt jelentik a közegészségügyre. A veszély pedig azért ennyire jelentős, mert a betegségek egyre ellenállóbbak a gombaellenes kezelésekkel szemben.

„Jelenleg a gombás fertőzések az összes fertőző betegségre vonatkozó kutatási támogatás kevesebb mint 1,5%-át kapják” – állapította meg a jelentés, amely arra utal, hogy a gombák valódi egészségügyi hatásai nem ismertek, míg „a kezelési irányelvek többsége korlátozott bizonyítékokon és szakértői véleményeken alapulnak”.

A bakteriális antimikrobiális rezisztencia-világjárvány árnyékából kilépve az invazív gombás betegségek egyre ellenállóbbá válnak a kezelésekkel szemben, és egyre égetőbb közegészségügyi problémává válnak világszerte

– jelentette ki Dr. Hanan Balkhy, a WHO antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó főigazgató-helyettese nyilatkozatában.

Dr. Justin Beardsley, a Sydney-i Egyetem Fertőző Betegségek Intézetének munkatársa, a WHO által megbízott csoport vezetője szerint a kutatásokra fordított pénz nem arányos a gombás fertőzések hatalmas terhével”. „Annyi halálesetet okoznak, mint a tuberkulózis, és többet, mint a malária” – mondta.

A több mint 400 mikológiai szakértő bevonásával és több mint 6000 kutatási dokumentum áttekintésével készült jelentés rangsorolta a gombás kórokozókat a közegészségügyi hatás és a gombaellenes gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kockázata alapján. A 19 gomba közül négyet „kritikus” prioritásúként azonosítottak. Ezek közé tartozott az Aspergillus fumigatus és a Candida albicans – a két leggyakoribb gombás kórokozó világszerte –, valamint a Cryptococcus neoformans, amely a HIV-fertőzöttek vezető haláloka. Az Aspergillus fumigatus főként a tüdőt érinti, míg a Candida albicans a szájpenész leggyakoribb okozója – a veszélyeztetett betegek invazív fertőzései pedig magas halálozási arányt mutatnak.

Mindkét kórokozó fertőzési aránya számos országban emelkedett a Covid-19 világjárvány idején. „Hirtelen lett egy csomó páciensünk, akik nagyon megbetegedtek, tüdőkárosodással érkeztek, intenzív osztályon voltak és immunszuppresszív gyógyszereket kaptak, és így megugrott a fertőzések aránya” – mondta Beardsley. „Az Aspergillus fumigatusnak megvan a saját betegségtípusa, az úgynevezett Covid-asszociált tüdő aspergillózis.”

A negyedik kritikus kórokozó, a Candida auris élesztőgombaként növekszik, és először 2009-ben fedezték fel emberekben. „Eddig nem létezett” – mondta Beardsley. „Szó szerint az egész világon egy időben jelent meg, és még mindig próbáljuk kitalálni, miért és hogyan.” A kórokozó „lényegében rezisztens a legtöbb rendelkezésre álló gombaellenes gyógyszerrel szemben”, és „nagy a kitörési képessége” – állapította meg a jelentés.

A kutatók felfigyeltek a gombás kórokozók földrajzi elterjedésére is, amelyek korábban bizonyos régiókra korlátozódtak. A Cryptococcus gatii például a szubtrópusokról terjedt el a mérsékelt égövi területekre. A Talaromyces marneffeiről azt hitték, hogy Délkelet-Ázsiára korlátozódik, de északabbra Kínában is megtalálták. „Részben azért is lehet, mert keresik, de szerintem inkább az oka az, hogy valóban bővül a hatósugarát – és ez valószínűleg az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik” – mondta Beardsley.

Nem is gondolnánk, milyen súlyos betegségeket okoz az éghajlatváltozás

Az invazív gombás betegségek leküzdéséhez az új gombaellenes szerek finanszírozásának növelése és a diagnosztika javítása szükséges – állapította meg a jelentés. Beardsley szerint a gombaellenes szereknek jelenleg csak négy fajtája áll rendelkezésre, és új gyógyszerek kifejlesztése nehéz volt a gomba- és emlőssejtek közötti hasonlóságok miatt. „Az, ami elpusztítja a gombát, gyakran megöli az emberi sejtet is” – mondta.

(Forrás: TheGuardian)

search icon