Nem is gondolnánk, milyen súlyos betegségeket okoz az éghajlatváltozás

Nem is gondolnánk, milyen súlyos betegségeket okoz az éghajlatváltozás
Nem is gondolnánk, milyen súlyos betegségeket okoz az éghajlatváltozás

A globális felmelegedés jobban leterheli szervezetünket, mint bármilyen vírus vagy egyéb betegség. Alvási rendellenességeket, szívproblémákat, meddőséget és pszichés zavarokat is okozhat.

A bolygó pusztulása már nemcsak a természet- és állatvilágot érinti negatívan, hanem az emberi egészséget is. A száraz területek, az elsivatagosodás, a szélsőséges hőmérséklet

évente 5 millió ember halálát okozza.

A szívbetegek fokozott kockázattal vágnak neki minden egyes hőgutát ígérő nyárnak, mert a gyenge szívet fokozott megterhelésnek teszi ki a meleg. De a szervezetet a rossz alvás is nagyon megterheli, egy kutatás is bizonyította, hogy az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés jelentősen csökkenti az emberek alvásmennyiségét.

A légzési problémák is megszaporodtak a veszélyes, talajközeli ózon megnövekedése miatt. Ez a mérgező gáz köhögéshez, asztmához, orrmelléküreg-gyulladáshoz, légúti fertőzésekhez vezethet. A nagy meleg miatti kiszáradás károsíthatja a veséket, amelyek így nem tudják ellátni kiválasztó szerepüket.

Egy 2018-as londoni tanulmány megállapította, hogy a megnövekedett légszennyezés következtében a pollenrészecskék bejutnak a véráramba, amitől a vér sűrűbb lesz, és a szívet erősebb pumpálásra készteti. Az eredmény a szív szerkezetének megváltozásához vezethet, az alsó két szívkamra kitágul, és ez az elváltozás gyakran a szívelégtelenség korai szakaszában tapasztalható.

A légszennyezés ezen felül a termékenységre is negatív hatást gyakorol. Egy 18 ezer, kínai házaspár bevonásával készült felmérése szerint azoknál, akik az átlagosnál szennyezettebb levegőjű környéken élnek, 20 százalékkal nagyobb a meddőség kockázata.

Az éghajlatváltozás nemcsak a testi egészségre gyakorol hatást, ugyanilyen fontos a mentális egészségügyi problémák megszaporodása is. Az olyan globális katasztrófákat követően, mint az erdőtüzek, az árvizek vagy a hurrikánok, a pszichés betegségek is súlyosbodnak, például a 2005-ös Katrina hurrikán után kezelt 8000 beteg 90 százalékánál hosszan tartó szorongás lépett fel.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon