Melyik a zöldebb: az e-book vagy a könyv?

Melyik a zöldebb: az e-book vagy a könyv?
Melyik a zöldebb: az e-book vagy a könyv?

Sokan zsigerből rávágnák, hogy bizony az e-book a papírmentessége miatt sokkal zöldebb. De vajon tényleg így van, vagy ez csupán hiedelem?

Az egyik legtöbbet hangoztatott érv az elektronikus „könyvek” mellett az, hogy akár több száz olvasnivaló is elfér rajtuk, így rengeteg fát kímélünk meg, ha ezzel olvasunk. A kérdést egyáltalán nem lehet ennyire leegyszerűsíteni, s ilyet kijelenteni dőreség is volna. Nézzük meg, vajon tényleg igaza van-e azoknak, akik zöldebbnek vélik a nyomtatott változatnál!

Mibe kerül egy e-book?

Most nem az áráról fogunk beszélni, hanem arról, hogy mekkora ökológiai lábnyoma van egy ilyen eszköznek. Nézzük szépen sorban a mítoszokat!

  • Megóvja az erdőket. – Hamis, ugyanis előállításához olyan ritka anyagok bányászatára van szükség, hogy ez az ipar az egyik leginkább pusztító az ökoszisztéma számára. Emellett olyan kemikáliák jutnak a természetbe a gyártás során, amelyek szintén visszafordíthatatlan károkat okoznak.
  • Kisebb a lábnyoma, mint a nyomtatott könyvnek. – Szintén hamis. Egy e-book az élete során 168 kilogrammnyi lábnyomot hagy, míg egy könyv csupán 7,5-et. Ez azt jelenti, hogy 22-23 könyvnél vagyunk egálban!
  • A fentiek mellett a könyv csupán gyártásakor igényel energiát, míg a folyamatos töltéssel az e-book egész élete során szipolyozza a drága áramot.

Utóbbira azonnal lehetne kontrázni azzal, hogy „de egy e-bookra több száz könyv ráfér”. Ez igaz, de mi van a használt könyvekkel, a könyvtárakkal és a fenntartható módon működő nyomdákkal? Ugyanis e három változó a versenyben egyértelműen a nyomtatott könyveket hozza ki győztesként. Gondoljunk bele, akár százéves könyveket is olvasunk minden további nélkül, s ha vigyázunk rájuk, számos alkalommal cserélhetnek gazdát.

A könyvnyomtatás olyan ipar, amely egyre inkább zöldül. A papír újrahasznosítására már számos bevett gyakorlat van, és re-papírból is egyre több olvasnivaló készül. Ha vigyázunk rájuk, és olvasás után „megforgatjuk” őket a használtkönyv-piacon, valamint igénybe vesszük a könyvtárainkat, akkor feleslegessé válnak ezek a kütyük, amelyek – ahogyan az eddigiek is mutatják – semmivel sem zöldebbek, mint ősi vetélytársaik.

search icon