Harminc éve tudnak róla, harminc éve hazudnak?
Harminc éve tudnak róla, harminc éve hazudnak?

A Center for Climate Integrity (CCI) nevű amerikai érdekvédelmi csoport jelentése szerint a műanyaggyártók több mint harminc éve tudják, hogy az újrahasznosítás sem gazdaságilag, sem technikailag nem járható út a műanyaghulladék kezelésében. Ennek ellenére népszerűsítik.

A kutatás szerint az iparág évtizedek óta tisztában van a problémával, a szereplők viszont igyekeztek mindezt eltitkolni. Helyette költséges marketingkampányokat szerveztek, és folytatták tovább a gazdasági értelemben főnyereménynek számító műanyag termékek gyártását.

Mint a cikkben írják, az 1950-es évek nagy innovációja az eldobhatóság volt, mely megalapozta a műanyagipar máig tartó aranykorát. Ahogy a CCI oknyomozó kutatója és a jelentés vezető szerzője, Davis Allen mondja, „tudták, hogy ha az egyszer használatos műanyagokra összpontosítanak, akkor az emberek csak vásárolnak, és vásárolnak, és vásárolnak majd.”

A Guardian cikkében bemutatott jelentésben rávilágítanak az újrahasznosítás problémás pontjaira is:

  • a sikeres újrahasznosításhoz nagyon aprólékos válogatásra van szükség, mert a több ezer különböző műanyagfajta többsége együtt nem újrahasznosítható,
  • az eleve költséges folyamat ettől még drágább lesz,
  • a legtöbb műanyagot csak egyszer vagy kétszer lehet valóban újrahasznosítani.

A jelentés által felsorakoztatott számos bizonyító erejű dokumentumból kibontakozó történet mindannyiunk számára ismerős lehet, és egyben hátborzongató. Az 1980-as években például egyre többfelé kezdték pedzegetni, hogy ideje lenne mindent elborító műanyagzacskók és más műanyag termékek betiltásának, melyre új megoldást talált az iparág: jött az újrahasznosítás, és elindultak a kampányok.

A műanyaggyártáshoz illetve feldolgozáshoz kapcsolódó lábnyom a globális üvegházhatású gázkibocsátás 3,4%-ért felelős.

Bár a kutatás alapvetően az Egyesült Államokban működő műanyagipari cégek, illetve ezek különféle szervezeteinek tevékenységét vizsgálta, talán nem túlzás állítani, hogy az egyik legsúlyosabb globális problémára világít rá. Ahogy írják, az iparág helytelen magatartása ma is folytatódik, most épp újabb üres ígéretekkel.

Ilyen például az elmúlt néhány évben reflektorfénybe kerülő kémiai újrahasznosításnak nevezett eljárás, melyet az iparági lobbicsoportok erősen támogatnak. Ennek során a műanyagokat molekuláikra bontják, hogy új műanyagokat hozzanak létre belőlük. Az eljárás azonban nem csak környezetszennyező, de még energiaigényesebb, mint a hagyományos újrahasznosítás.

A cikk idéz több szakértőt akik szerint a jelentés, mely önmagában is felér egy vádirattal, komoly vizsgálatok, illetve perek alapját képezheti a valóságot eltitkoló műanyagipari cégek ellen.

Bár a jelentés alapvetően amerikai cégekkel és szervezetekkel foglalkozik, jó ha mi is levonjuk a következtetéseket, amiből talán a legfontosabb: amikor csak tudjuk, kerüljük az egyszerhasználatos műanyag eszközök használatát, és amennyire tudjuk, csökkentsük a műanyaghulladékunkat. Ezek megvalósításához számos cikkünk nyújt segítséget.

A teljes, részletes cikk angol nyelven itt olvasható, a jelentés pedig ide kattintva érhető el.

Borítókép: canva.com


A környezetszennyezés és az ellene tehető lépések a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartoztak, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

search icon