A papírgyártás és a papír-újrahasznosítás lépései

A papírgyártás és a papír-újrahasznosítás lépései
A papírgyártás és a papír-újrahasznosítás lépései

Bemutatjuk a papírgyártás kialakulását, összetett lépéseit, a papír-újrahasznosítás folyamatát, és még egy igazi papírgyárba is eljutunk.

Az emberi civilizáció a kezdetek óta törekszik arra, hogy a megszerzett információkat továbbadja, megőrizze. Mindez kezdődött a barlangok falaira rajzolt üzenetekkel, majd sok ezer év alatt jutottunk el a papír használatához.

Hogyan készül a papír?

A papír készítése összetett folyamat. Mielőtt belefolynánk a részleteibe, ismerjük meg a papír történetét!

A papír története

A papír feltalálása az időszámításunk előtti időkre tehető. A kínaiaknak köszönhetjük, akik kezdetben különböző fűfélékből, bambuszból, kenderből, valamint az eperfa háncsából készítették. A papírkészítés technológiáját a kínaiak sokáig titokban tartották.

Konyvnyomtatas
A könyvnyomtatás megindulása után az oktatásrendszerek is sokat fejlődtek.
Fotó: Canva

A papír Európában az 1100-as évek után jelent meg, de igazából a nyomtatás feltalálása hozta el neki a várva várt sikert. A nyomtatást Johannes Gutenberg találta fel az 1450-es években, aminek a hatására a papír iránti kereslet ugrásszerűen megnövekedett. Ennek köszönhetően a papíripar is fejlődni kezdett, több új papírgyártási technológia is létrejött.

Ilyen volt a Hollandiából származó úgynevezett hollandi malom is, amely az akkori technológiákhoz képest sokkal gyorsabban állított elő papíralapot, az úgynevezett rostot. Ezt a szerkezetet gyakorlatilag megújuló energián alapuló szélenergia, valamint vízenergia működtette.

A papírgyártás folyamata

A papírgyártás több elemből álló összetett folyamat, összességében eléggé környezetszennyező tevékenység. Az emberek többségének a fakivágás jut eszébe róla elsőként, de emellett hatalmas vízigénye van, és többféle vegyszert is felhasználnak hozzá.

A papírgyártás alapanyaga

A papír gyártásához növényi rostokra van szükségünk, ezt legtöbbször fából és búzaszalmából nyerik ki. Ezt az alapanyagot elsődleges rostnak, míg a papírhulladékból vagy textilből előállítottat másodlagos rostnak nevezzük.

Fakivágás

Elsődleges alapanyag esetén a folyamat első lépése a faalapanyag kitermelése termesztett vagy vágásra kijelölt erdők területeiről. A kivágott fákat feldarabolják.

Az így kitermelt fákat az erdőgazdaságok a papírgyár területére szállítják, ahol idővel feldolgozzák őket.

Faelőkészítés

A papírgyártás következő lépése a faalapanyag előkészítése, ami a fakéreg lehántolásával kezdődik, ezt kéregmentesítő gépek segítségével végzik el. Ha ezt nem tennék meg, a fa kérge barnásra színezné a papírt. Ezek után a következő lépésben facsiszoló és faaprító gépekkel dolgozzák fel a rönköket.

Fakivagas a papirgyartas
A fakivágás a papírgyártás egyik negatív eleme.

Vízfelhasználás

Az előkészítés alkalmával felaprózott fához nagy mennyiségű vizet adnak, hogy végül olyan folyékony legyen, hogy abból vékony papírt lehessen készíteni.

Vegyszerek: klór, hidrogén-peroxid

A víz mellett többféle kémiai anyaggal történik a fa pépesítése, emellett klórral vagy hidrogén-peroxiddal fehérítik a papír színét. Az így keletkezett szennyezett vizet többféle tisztítási technológiával mentesítik a vegyszerektől.

Szitálás, hengerelés

Az előkezelést követő folyamat a szitálás, amikor meghatározzák, hogy milyen papírt akarnak készíteni. Ilyenkor kerül a folyékony papír egy szitaszövet segítségével a hengersorra, ahol különböző préshengerek segítségével a papírból ki tudják nyerni a vizet. Ekkor állítják be a papír vastagságát, és a vízveszteség hatására az anyag száradni kezd.

A papír tekercselése

Utolsó lépésként a papír anyagát kifeszítik, készre szárítják és feltekercselik. Így szállítják tovább a feldolgozóüzemekbe, ahol doboz, újság vagy más papíralapú termék készül belőle.

Szelektív hulladékgyűjtés és a papírhulladék

A papír olyan univerzális anyag, amit szinte a végtelenségig újra lehet hasznosítani. Ezért is különösen fontos a papírhulladék szelektív gyűjtése.

Papir szelektív
Szelektív hulladékgyűjtő csurig töltve papírhulladékkal.
Helyszín: Budapest, Zugló

Minden esetben törekedjünk arra, hogy ne a kommunális kukába, hanem a megfelelő szelektív gyűjtőedénybe tegyük a szennyeződésmentes papírhulladékunkat! Ezzel a cselekedettel egyénileg is több ezer fát menthetünk meg a kivágástól.

A papír-újrahasznosítás folyamata

A szelektíven gyűjtött papírhulladék először egy hulladékválogatóba kerül, ahol kézi vagy gépi válogatással eltávolítják a különböző oda nem illő anyagokat (műanyag fóliát, fémspirálokat). Ezután több száz kilós bálákba tömörítik, és az újrahasznosítást végző papírgyárakba szállítják.

papírhulladék
Egy év alatt rengeteg papírhulladék keletkezik.

A papír újrahasznosítása során a többféle papírfajtát külön raktározzák, és aszerint keverik, hogy a későbbiekben milyen típusú papírt akarnak készíteni belőle.

A papírhulladék pépesítése

A papír a pépesítésre használt tartályba kerül, ahol a hulladékpapírt rostjaira bontják, pépesítik. A folyamat során a papírhoz a saját tömegénél közel tízszer több vizet adnak, és szappannal, illetve különböző vegyszerekkel keverik. Ennek következtében 15 percen belül péppé válhat a hulladékpapír.

A papírhulladék tisztítása

A papírpépet tisztítják, sűrítik, és különféle vegyszereket adagolnak hozzá, annak függvényében, hogy milyen célra szánják a papírt. Kivonják a papírból a különböző festékeket, tintamaradványokat. Ezek után következik a még sok vizet tartalmazó elemi papírrostok szétválasztása, amit a papírgyártás szitasorán végeznek. Itt válik a papír egyenletes vastagságúvá.

A papír újrahasznosításának utolsó lépéseként szívással vonják el a rostok között található vizet, illetve forró levegő segítségével párologtatják el a maradék vizet is.

Papírgyártás Magyarországon

Hazánkban a papír az 1300-as évek elején jelent meg. Szélesebb térnyerése a könyvnyomtatás feltalálása után indult meg. A papír a 15. századra vált általánosan elfogadottá, ekkorra már csak az ötödébe került a korábban használt pergamennek.

Kossuth Lajos kezdeményezésére 1842-ben jött létre a hazai Ipartestület, ami után megindult a hazai iparosodás. Ennek köszönhetően egyre több papírgyár létesült az országban.

Jelenleg hazánkban a papír elsődlegesen nem fából, hanem búzaszalmarostból készül. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már famentes papírtermékek is készülnek, mégpedig cellulózból.

Papírgyár Dunaújváros mellett

A Hamburger Hungária Kft. által létesített papírgyárban évente 770 ezer tonna papírhulladékot dolgoznak fel. A bálaterületük kapacitása maximálisan 35 ezer tonna. Ez közel kétheti igényét fedezi a két papírgépnek. Egy-egy ilyen bála körülbelül 500–600 kilogrammot nyom.

A vállalat az alapítójáról, Wilhelm Hamburgerről kapta a nevét.

papirgyartas Hamburger Hungaria
A hazai papírgyártás egyik fellegvára, a Hamburger Hungária dunaújvárosi papírgyára.

A dunaújvárosi gyárban évente 700 000 tonna papír készül. Ha 7 méteres tekercsekkel számolunk, akkor ez több mint 1 millió kilométer. Ezzel a mennyiséggel 26-szor körbe lehetne tekerni a Földet az Egyenlítő mentén. De az újrahasznosított papírt a Hold és a Föld között is kifeszíthetnénk, majdnem három rétegben.

Az itt egy év alatt elkészülő 6646 négyzetkilométernyi papírlappal ráadásul bőven be lehetne borítani egész Pest vármegyét, és némi papírunk még maradna is.

ujrahasznositott papir
Az újrahasznosított papír mennyiségével Pest vármegyét is be lehetne borítani.

Most nézzük meg, hova is kerül az elkészült, méretre vágott termék!

A papírgyártás nagyon vízigényes folyamat, amihez a Dunából veszik a szükséges vizet. A gyártás során a fajlagos friss vízfelhasználás nagyon alacsony, 6–7 köbméter/tonna, ami a papíriparági legjobb gyakorlatnak számító arányszámhoz képest is jó 30%-kal kevesebb.

Biogázüzem a papírgyáron belül

A használt vizet visszavezetik a Dunába egy erre a célra létrehozott szennyvíztisztító telepen keresztül, ahol anaerob, illetve aerob folyamatok segítségével megtisztítják. Az aerob fokozatban keletkező metángázt újrahasznosítják, úgynevezett zöldenergiát állítanak elő két gázmotor segítségével.

A biogázüzem mellett egy saját erőmű is üzemel a gyár területén, amely fedezi a papírgyártás hő- és villamosenergia-igényét. Bár van némi szén- és földgáz-felhasználás, de az égetés során is a megújuló energiákra helyezik a hangsúlyt. Jelentős részben biomasszával, például faaprítékkal és a gyártási folyamat során visszamaradt hulladékkal dolgoznak.

Az erőműben a legmodernebb füstgáztisztító berendezések üzemelnek, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad.

Foszlató pulper

Az úgynevezett foszlató pulperben a hulladékpapírt nagy mennyiségű víz hozzáadásával szétfoszlatják rostokká, rostkötegekké, és egyidejűleg el is távolítják belőle a nagyobb méretű idegen anyagokat.

Foszlato pulper
Foszlató pulper, a papír-újrahasznosítás lelke

Így vizes pép keletkezik, amit a papírgép a már említett durva és finom osztályozás után egy felfutószekrény segítségével egyenletesen eloszlat, majd a szuszpenzió megérkezik az úgynevezett szitaszakaszhoz, ahol vákuum segítségével megkezdődik a papír víztelenítése.

Lapkészítés

Itt a kezdeti 1%-ról már 20%-ra nő a szárazanyag-tartalom, a munka pedig a présszakaszban folytatódik, ahol mechanikus módszerrel ez az érték már 50%-ra emelkedik.

Ezt aztán a szárítószakaszban a nagyjából 140 Celsius-fokos hengerek segítségével, párologtatással növelik tovább. A teljes folyamat egy zárt, automata rendszerben zajlik, amit a szakemberek kezelőfülkékből felügyelnek.

A papír végső nedvességtartalma ilyenkor átlagosan 6–8%, a szárazanyag-tartalma a fennmaradó 92–94%.
Gyakorlatilag kész a papír.

Tambur, a gépi tekercs

Az elkészült papírt feltekerik egy papírgép szélességű gépi tekercsre, amelyet tamburnak hívnak. Egy tambur bruttó szélessége durván 8 méter, átmérője pedig 4 méter. Átlagosan 60–65 tonna súlyú egy ilyen gépi tekercs.

tambur papirtekercs
Egy tambur körülbelül 10 hím elefánt súlyának felel meg.

A papírgyár kapacitása

A dunaújvárosi papírgyárnak 19.500 tonna tárolási kapacitása van, ami a papírgyár két papírgépének egy picit kevesebb, mint 10 napi termelése. Az így elkészült újrapapírtekercseket két-két vákuumfejes daruval mozgatják. A daruk összes kapacitása 120 tekercsmozgás/óra.

papirhenger
Körülbelül 8000 tonnányi papírhenger a dunaújvárosi papírgyárban

A vákuumfejes daru biztonságos, meg tudja tartani a tekercseket. A képen látható átmeneti tárolóból nagyrészt kamionokra, kisebb mennyiségben vagonokra kerülnek végül a tekercsek, teljesen automatizáltan. Az újrahasznosított papír így jut el egészen a megrendelőig.

vakuumfejes daru
A vákuumfejes daru segítségével mozgatják a papírhengereket.

Mindezek után nem lehet elégszer ismételni, hogy a papír újrahasznosítása mennyire fontos. Nem hanyagolhatjuk el a papírhulladék szelektív gyűjtését, ami a papírgyártás másodlagos alapanyaga.

A papír újrahasznosítása a Jövő idő magazinban

A Greendex magazinműsora Váczi Gergellyel a Hamburger Hungáriánál járt, ahol végignéztük a papírhulladék újrahasznosítását. Ez megtekinthető a YouTube-csatornánkon.

Az újrapapír világnapja

A március 1-jei környezetvédelmi kezdeményezést a Humusz indította el még 2006-ban. Az újrapapír világnapjának kiemelt célja felhívni az emberek figyelmét a papírpazarlásra, a szelektív hulladékgyűjtés és nem utolsósorban a papír-újrahasznosítás fontosságára.

Gyakran ismétlődő kérdések

Miből készül a papír?

Általánosságban elmondható, hogy növényirost-tartalmú anyagokból.

Kik találták fel a papírt?

A legjobb ismereteink szerint a kínaiak találták fel időszámításunk előtt.

Hányszor hasznosítható újra a papír?

A papír egy igazán univerzális anyag, amit szinte a végtelenségig újra lehet hasznosítani.

Kiemelt kép: Greendex

search icon