Úttörő szelektív textilgyűjtés a finneknél
Úttörő szelektív textilgyűjtés a finneknél

A finn Lahti városa textilgyűjtő automaták kihelyezésével ösztönzi a lakókat a használt ruhák szelektív gyűjtésére.

A fenntartható fejlődés mellett elkötelezett finn kisváros új, innovatív kezdeményezése a Textil Betéti rendszer elnevezésű program, amely a textil szelektív gyűjtésére ösztönzi a lakókat, egy kis jutalom ellenében, írja Lahti hivatalos honlapja.

Finnország egyik legzöldebb városában, amely 2021-ben Európa Zöld Fővárosa címet is elnyerte, több helyszínen is textilgyűjtő automatákat helyeztek ki, hogy fellendítsék a textilek szelektív gyűjtését, és újrahasznosítását. A lakókat arra kérik, hogy a használt ruhákat és textilhulladékot ne a kommunális kukába, hanem a textilgyűjtő tárolókba helyezzék.

A cikk beszámolója szerint, Finnországban már évek óta sikeresen működik az italpalack betéti rendszer, mely lehetővé teszi a PET palackok, üveg és fém italos flakonok szelektív gyűjtését, melyért a lakók a boltokban levásárolható pontokat kapnak. A textilhulladék automaták hasonló elv alapján működnek, a lakók a környezetbarát erőfeszítésért cserébe kávéutalványokat és belépőjegyeket kapnak a helyi uszodába. A kísérleti program során bebizonyosodott, hogy ez a kedves gesztus elég motivációt ad a lakók számára, hogy új szokássá alakítsák a textilek szétválogatását és leadják a megadott pontokon újrahasznosítás céljából. A textil újrahasznosítás aránya 500%-kal nőtt a program bevezetése óta.

A városi környezetvédelem úttörőjeként Lahti azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re hulladékmentes város legyen. A textilautomata rendszer bevezetése is egy nagyszerű példája ennek. Egy olyan mindennapi innováció, amelynek közvetlen célja a hulladék mennyiségének minimalizálása, és bemutatja a kiselejtezett textíliákban rejlő lehetőségeket

– mondta Veera Hämäläinen, Lahti városának kommunikációs igazgatója.

Finnország 2023-ban kötelezettséget vállalt a fast fashion hulladéktermelő folyamatának megfékezésére is. Az év elején olyan jogszabályt vezettek be, amely előírta a városoknak és önkormányzatoknak, hogy a textilhulladékok elkülönített gyűjtőedényeit tegyék nyilvánosan elérhetővé. A program bevezetése előtt, hetente mindössze 70 kg textilhulladék gyűlt össze a gyűjtőpontokon. A textilbetéti rendszer bevezetése óta ugyanezeken a helyeken 350 kg ruhát adtak le, ami elképesztő, 500%-os növekedés.

A szervezők remélik, hogy 2025-ig Finnország egész területén, és az EU-ban is bevezetik a textilhulladék szelektív gyűjtését. A Lahtiban működő ösztönző programok pedig jelentősen növelhetik világszinten az újrahasznosítási erőfeszítések sikerét, ha széles körben elérhetővé válnak.

(Impress magazin)

search icon