Finnországban a szélerőművek száma 75%-kal nőtt
Finnországban a szélerőművek száma 75%-kal nőtt

A megújuló energiaforrásokra irányuló beruházások Európa-szerte ugrásszerűen növekednek. Más európai országokhoz hasonlóan Finnország is felgyorsította a megújuló energiára való átállást az Oroszország ukrajnai invázióját követő üzemanyaghiányra reagálva. Decemberben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azt jósolta, hogy a megújuló energiakapacitás globális növekedése a következő öt évben megduplázódik.

Az üzemanyaghiány azonban néhány éghajlatvédelmi intézkedés rövid távú lazításához is vezetett. Ausztriában és Németországban újraindították a szénerőműveket, hogy lépést tartsanak az energia iránti kereslettel. Finnországban csökkentették a megújuló tüzelőanyagok arányát.

A szélenergia most igazán jó ütemben növeli országunk energia-önellátását, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség van az új és megfizethető villamosenergia-termelésre

 – mondta Anni Mikkonen, a Finnish Wind Power Association vezérigazgatója.

Mindazonáltal a megújuló energiaforrások növekedése Finnországot is segíti ambiciózus éghajlati céljainak elérésében. Az ország azt reméli, hogy Európában az elsők között érheti el a nettó nulla kibocsátást.

2022-ben Finnország 427 új szélturbinát helyezett üzembe, ami 2430 megawatt kapacitással bővítette a kapacitást. Egy megawatt körülbelül 1000 háztartás áramellátására alkalmas, ami azt jelenti, hogy az új turbinák több mint 2,4 millió háztartást tudnak ellátni. Az országnak most összesen 1393 szélturbinája van, amelyek együttesen 5677 MW teljesítményt termelnek, ami 5,5 millió háztartás ellátására is elegendő lehet.

A szélenergia-kapacitás a következő években várhatóan évente mintegy 1000 MW-tal fog növekedni. 2025-re a szél várhatóan Finnország villamosenergia-fogyasztásának legalább 28 százalékát fedezi majd, szemben a 2021-es közel 10 százalékkal. A 2022-ben Finnországban hozzáadott szélenergia 2,9 milliárd eurónyi beruházást hozott az országnak.

Mivel a megújuló energiaforrások költségei csökkenő tendenciát mutatnak, ez a jövőben az ország energiaárat is csökkentheti. A szélenergia termelése évente 23 százalékkal nőtt világszerte. Ahogy a kapacitás ugrásszerűen megnő, a költségek tovább csökkennek. Eközben a fosszilis tüzelőanyagok ára – inflációval kiigazítva – nem csökkent jelentősen az elmúlt 140 évben. Minden jelentősebb változás olyan geopolitikai eseményeknek volt köszönhető, mint például az ukrajnai háború.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon