Európában elsőként foglalta jogszabályba a magyar kormány a 2050-es klímasemlegességi célt
Európában elsőként foglalta jogszabályba a magyar kormány a 2050-es klímasemlegességi célt

A Magyar Közlönyben megjelent az 1620/2021. (IX. 3.) számú kormányhatározat, amely rögzítette, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát. Ennek kapcsán szombaton délelőtt közleményt adott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelyben Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár rámutatott:

Hazánk az európai uniós tagállamok sorában elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet. Az ehhez vezető utat határozza meg a kormány által elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia„.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapján Magyarország 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet anélkül, hogy a végrehajtása veszélyeztetné a gazdasági növekedést vagy a jólétet. A tárca közleménye emlékeztet: hazánk kedvező helyzetből indulhat el, hiszen 2000 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, 2010 óta pedig a magyar gazdaság egységnyi GDP előállítására 24 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes. Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár nyitóelőadóként vesz részt a Portfolio jövő keddi, Sustainable World című konferenciáján az Európai Bizottság klímavédelmi igazgatója mellett.

A közlemény hangsúlyozza: a kormány számára kiemelt fontosságú, hogy a klímasemlegesség megvalósítása közben biztosítsa az ellátásbiztonságot és az igazságos átmenetet, és egyúttal támogassa a további gazdasági fejlődést is. Emellett fontos célkitűzése az is, hogy a költségek nagy részét a legnagyobb szennyező vállalatok fizessék, és az átmenet miatt ne emelkedjenek a családok rezsiköltségei.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez az energiaszektorban elengedhetetlen a nukleáris kapacitások fenntartása, a megújuló energia nagyobb arányú hasznosítása, az energiahatékonyság javítása és a közlekedés zöldítése. A Tiszta Fejlődési Stratégiában vizsgált mindkettő, a klímasemlegességet 2050-re elérő forgatókönyv azt mutatja, hogy a gazdaság szénmentesítéséből eredő előnyök meghaladják a beruházási költségeket. Tehát megfelelő képzési és átképzési programok révén a magyar gazdaság profitálhat a klímasemlegességi átmenetből – zárul a közlemény.

FRISSÍTÉS

A kormany.hu oldalon megjelent az elfogadott, végleges Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, amelynek részleteit a következő hetekben mi is feldolgozzuk.

(Portfolio)

search icon