Mennyi D-vitamint fogyasszunk?
Mennyi D-vitamint fogyasszunk?

Emlékeztek még a nyárra? Délután 3-4 előtt kibírhatatlan meleg mindenhol, sokan csak ekkor indulnak a strandra, annyira erős dél körül a napsütés. Este 9-ig aztán stabilan világos van, utána meg már csak kettőt kell pislogni, és kel is a nap. De most nincs ekkora szerencsénk.

Ráadásul hamarosan, a téli időszámítás kezdetével (ami egyébként az eredeti) már sötétben megyünk dolgozni, és sötétben érünk haza. Ennél kiábrándítóbbat elképzelni is nehezen lehet. Novembertől az ember úgy érzi, hogy a Szárnyas fejvadász valamelyik részére váltott örökbérletet. Messze még a hosszú nappalok, a napforduló még a kanyarban sincs.

De nem kell búslakodnunk, van valami, ami átsegíthet ezeken a nehéz és soha véget nem érő éjjeleken, ráadásul ez éppen az, amivel nyáron – főleg akkor, ha sok időt töltünk a napon – bőséggel el vagyunk látva. Ez nem más, mint a D-vitamin!

De mennyit együnk belőle? Általában 500–600 IU-t (nemzetközi egységet) ajánlanak egy felnőtt ember számára. Azonban – ahogyan az összes hasonló vitamin esetében – ezt jó, ha megtriplázzuk, így nagyjából megkapjuk azt a mennyiséget, amelynek szabad szemmel is jól látható egészségjavító hatása van.

És nem mindegy, mivel vesszük be! A D-vitamin ugyanis zsírban oldódik, tehát éhgyomorra, vízzel nem célszerű. Ha viszont ettünk bármit, amiben volt telített vagy telítetlen zsír (rántotta, vajas kenyér stb.), akkor jó úton járunk.

Kiemelt kép: Canva

search icon