Mennyivel lenne hűvösebb a Föld, ha a Hold eltűnne az égről?
Mennyivel lenne hűvösebb a Föld, ha a Hold eltűnne az égről?

A klímaváltozás folyományként a bolygónk folyamatosan melegszik, de vajon megállítható lenne-e ez a folyamat, ha nem keringene a Föld körül a Hold, ami visszaveri a napsugarakat?

A kérdés természetesen messzemenőkig teoretikus, hiszen a jelenlegi technológiai fejlettségünk mellett a Holdtól ha akarnánk sem tudnánk csak úgy megszabadulni, ráadásul a Földet kísérő égitest eltűnése számos olyan problémát idézne elő, amik talán a globális felmelegedésnél is súlyosabbak lennének.

A Hold eltűnése alapjaiban borítaná fel a tengerek árapály-váltakozását, alapvető hatással lenne az éjszakai állatok életére és némileg a Föld forgástengelyét is megváltoztatná, ami a klíma drasztikus változásához vezetne.

Hogy a Hold mennyi napfényt (ezzel együtt pedig hőt) sugároz a Földre, az jelentősen függ attól, hogy milyen pozícióban helyezkedik el éppen a Földhöz és a Naphoz képest. Az égitest vizuális geometriai albedója mindenesetre mindössze 0,12, ami azt jelenti, hogy átlagosan a rá érkező fény 12 százalékát veri vissza. Összehasonlításképpen, a Föld albedója 0,37 a Marsé pedig 0,15.

Hogy ez pontosan mit jelent a felmelegedés szempontjából, azt szerencsére nem kell kiszámolnunk, ezt ugyanis 1995-ben már megtették az Arizonai Állami Egyetem kutatói, akik arra jutottak, hogy teliholdkor a Hold nagyjából 0,03 Fahrenheit-fokkal, azaz körülbelül 0,016 Celsius-fokkal melegíti fel a Földet.

Ebből annyit már mindenképpen kikövetkeztethetünk, hogy a Hold összességében csupán rendkívül elhanyagolható mértékben járul hozzá a Föld hőmérsékletéhez, de a klímaváltozás szempontjából még az sem jelentene nagy különbséget, ha a Hold folyamatosan olyan fényesen világítana, mint teliholdkor.

(Forrás: raketa.hu Kép: pexels.com)

search icon