Mesterséges fákkal a szén-dioxid ellen
Mesterséges fákkal a szén-dioxid ellen

A légköri szén-dioxid koncentráció tavaly májusban, az év eleji csökkenés ellenére, rekordot döntött, átlépte a 417 ppm határt.

Globális referenciaként a hawaii-i Mauna Loa obszervatórium szolgált, ahol 1958 óta megszakítás nélkül mérik a levegő CO2 koncentrációját.

A világon három olyan cég van, mely sikeresen épít a CO2-ot a levegőből kivonó gépeket. Idén csatlakozik hozzájuk a világ első mechanikus fájával a negyedik vállalkozás is, melyet a szén-dioxid-leválasztás, és -tárolás módszerének ősatyja alapított – számolt be róla a raketa.hu.

A Silicon Kingdom Holdings ugyanis még idén megépíti első mechanikus fáját az Arizona Állami Egyetem kampuszán.

Silicon Kingdom Holdings alapítója, Klaus Lackner kidolgozott egy módszert, mely a természetes fákhoz hasonlóan, passzív módon kapja el a CO2-ot. A tíz méter magas építmény belsejében speciális műanyagból készült abszorpciós, nanoporózus anyag található, amely a nedvesség szabályozásával nyeli el, vagy engedi ki magából a CO2 gázt. A fehér gyantadarabok (a fa levelei) vitorlaszerűen vannak elrendezve a keretekben, így akármerről fúj a szél, mindenképpen érintkezésbe lépnek a szén-dioxiddal.

Miután a lapok telítődtek, leereszkednek egy alsó kamrába, majd a torony automatikusan összecsukódik és nedvességet enged a belső térbe, melynek hatására újra szabaddá válik a gáz, de immár a mesterséges fában csapdába ejtve. Ezután a CO2-ot elraktározzák, a mesterséges fa pedig újra munkába áll.

Ezzel a módszerrel a természetes fákhoz képest ezerszer hatékonyabban lehet a gázokat megkötni, becslések szerint tizenkét műfa naponta egy metrikus tonna szén-dioxidot köt meg.

A cég egyelőre csak egy fát „ültet” a kampuszra, de később globális hálózatot szeretnének létrehozni több tízezer tornyot számláló szén-farmokkal, nem utolsó sorban azért, hogy ezzel lejjebb vigyék a mesterségesen előállított CO2 árát, ami jelenleg 600 dollár (180 ezer forint) körül van tonnánként, a cél a 30 dollár körüli ár.

A passzív megoldás hatalmas előnye, hogy üzemeltetése nem jár nagy energiaráfordítással (kivéve az előállítási részt), viszont közel sem olyan hatékony, mint a levegőt beszívó ventilátoros eszközök, melyek utólagos kémiai feldolgozás során sokkal nagyobb koncentrációjú (98%-os) terméket állítanak elő, mint a fák mindössze 5% szén-dioxidot tartalmazó produktuma.

(raketa.hu)

search icon