Miért érdemes több teát innunk?
Miért érdemes több teát innunk?

A magyarok nem tartoznak a nagy teafogyasztó nemzetek sorába, pedig az ital pozitív egészségügyi hatásai indokolnák, hogy többet igyunk belőle. A tea globális népszerűségéről mindenesetre sokat elmondd, hogy a víz után a második legtöbbet fogyasztott folyadék a világon.

A tea hatásait évtizedek óta kutatják tudományos módszerekkel. Azokban a távol-keleti országokban, ahol fogyasztása több évezredes múltra tekint vissza, komoly gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Egyes kutatások arra következtetnek, hogy a teának, és leginkább a zöld teának, kimutatható a daganatos betegségeket megelőző hatása. Magas antioxidáns-tartalma miatt egyébként is igen egészségesnek mondható, bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a benne található koffein pedig frissítő, élénkítő hatású. Egyes vizsgálatok stresszoldó hatásáról is beszámolnak.

Fontos persze, hogy a fentiek a teacserje (Camellia Sinensis) leveléből készült főzetre vonatkoznak, nem pedig az egyre népszerűbb gyümölcs- és herbateákra. Utóbbiak fogyasztása – függően az összetételüktől – szintén pozitív hatással járhat, de a gyógynövényekből készült teák fogyasztásakor érdemes odafigyelnünk arra, hogy csak kúraszerűen igyuk őket.

Megiszunk egy fél Balatonnyi teát

Na jó, azért annyit nem, de a Tihanyi-öböl vizének megfelelő mennyiséget már igen. A 2021-es adatok szerint éves szinten 297 milliárd liter teát ittunk meg világszerte. Ez körülbelül annyi, mint a Balaton vizének 15–20%-a. A teaivásnak figyelemreméltó kulturális gyökerei vannak, és az elfogyasztott mennyiség folyamatosan nő. Ebben persze szerepe van annak is, hogy a klasszikusan teát fogyasztó ázsiai régiók népessége is egyre gyarapszik.

A tea eredete a Krisztus előtti 3. évezred Kínájába vezethető vissza. Kína jelenleg is a világ legnagyobb teatermelője. A világ teatermelésének 43,2%-áról gondoskodik, vagyis 2,6 milliárd tonnát termel. A világ második legnagyobb teaexportőre. De az otthoni fogyasztásban is élen járnak, a kínaiak a legnagyobb teaivók, akikhez a világ teafogyasztásának közel 40%-a köthető. A zöld tea a legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott tea Kínában.

A magyarok kevés teát isznak

Pozitív hatásai ellenére Magyarországon csak évi 278 gramm teafüvet fogyasztunk, ami az éllovasokhoz képest igencsak kevés. A top10-be kerüléshez közel 1 kg/fő/év teafogyasztásra lenne szükség. Népességarányosan a világon Törökországban fogyasztják messze legnagyobb mennyiségben a teát, ott fejenként 3,2 kg-ot évente.

A szokásos viszonyítási alap az, hogy 1 kg teából 500 csésze tea készíthető. Ez alapján mi magyarok fejenként átlagosan 160 csésze teát gurítunk le évente. A törökök viszont több mint 1500-at.

A magyar piacon különösen a gyógynövényekből készült teák népszerűek, mert az ország éghajlati viszonyai számos gyógynövény termesztését lehetővé teszik. A piaci elemzés szerint elmozdulás figyelhető meg a fogyasztók körében a prémium minőséget képviselő teák felé, noha a piacot néhány ismert, széles körben fogyasztott márka uralja.

Te tudod, hol van Európa egyetlen teaültetvénye?

search icon