Miért érdemes több teát innunk?
Miért érdemes több teát innunk?

A magyarok nem tartoznak a nagy teafogyasztó nemzetek sorába, pedig az ital pozitív egészségügyi hatásai indokolnák, hogy többet igyunk belőle. Az ital globális népszerűségéről mindenesetre sokat elmondd, hogy a víz után a második legtöbbet fogyasztott folyadék a világon.

A teát hatásait évtizedek óta kutatják tudományos módszerekkel. Azokban a távol-keleti országokban, ahol fogyasztása több évezredes múltra tekinthet vissza, komoly gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Egyes kutatások arra következtetnek, hogy a teának, és leginkább a zöldteának, kimutatható a daganatos betegségeket megelőző hatása. Magas antioxidáns tartalma miatt egyébként is igen egészségesnek mondható, bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a benne található koffein pedig frissítő, élénkítő hatású. Egyes vizsgálatok stresszoldó hatásáról is beszámolnak.

Fontos persze, hogy a fentiek a tea cserje (Camellia Sinensis) leveléből készült főzetre vonatkoznak, nem pedig az egyre népszerűbb gyümölcs- és herbateákra. Utóbbiak fogyasztása, függően az összetételüktől szintén pozitív hatással járhat, de a gyógynövényekből készült teák esetén érdemes odafigyelnünk arra, hogy csak kúraszerűen fogyasszuk őket.

Pozitív hatásai ellenére Magyarországon csak évi 278 gramm teafüvet fogyasztunk, ami az éllovasokhoz képest igencsak alacsony szám. A top10-be kerüléshez közel 1 kg/fő/év fogyasztásra lenne szükség. A világon Törökországban fogyasztják messze legnagyobb mennyiségben a teát, ott a fenti mutató 3,2 kg évente.

search icon