Milyen egy holtfapark?
Milyen egy holtfapark?

Nemrég a Balaton-felvidéken fekvő Felsőörs határában a kerékpárút építése miatt egy részen ki kellett vágni az erdőt, a helyén azonban valami egészen különleges dolgot hoztak létre.

A kerékpárút mentén kivágott fák helyén a törzseket visszaásták a földbe és egy úgynevezett holtfaparkot hoztak létre – írja a VEOL. Ennek célja az, hogy segítse a terület erdősülését és a rovarvilág túlélését.

Mint azt a parkot tervező helyi környezetvédő, Varga Szabolcs mondta, a holtfa sok élőlény számára értékes tápanyag, a biológiai körforgás része. Az álló holtfák pedig különösen értékesek néhány rovarfaj számára, a védett havasi cincér vagy a mindenki által ismert szarvasbogár például nagy előszeretettel petézik ilyenekbe, szemben a földön fekvő törzsekkel.

A beásott holtfák ráadásul az azóta elültetett tölgyeket és berkenyéket is segíteni fogják, bomlásukkal tápanyagot szolgáltatnak a csemeték erőteljesebb növekedéséhez. Közben a terület új életközösségeinek kialakulását a megfelelő növénymagok vetésével is próbálják elősegíteni.

Varga szerint a területen megjelenő hasznos növény- és rovartársulások megvédésére a kistraktoros vagy fűkaszás nyírás helyett a hagyományos kaszálással fognak majd próbálkozni és bíznak benne, hogy egy-két évtized múlva már újra erdő övezi majd a bicikliutat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítóképünk illusztráció!

search icon