Minden második ismert madárfajt veszély fenyeget
Minden második ismert madárfajt veszély fenyeget

A Manchester Metropolitan University kutatói az IUCN Vörös Listájának adatait elemezve próbáltak a madárvilágban zajló trendeket azonosítani. Eredményeik nyomán az egyetem ornitológusa, Alexander Lees azt állítja, „egy új kihalási hullám kezdetén járunk”.

A kutatók megállapították, hogy az elmúlt 30 évben az ismert madárfajok 48%-ának folyamatosan csökkent a populációja. A tanulmányról beszámoló Qubit cikkében azt írják, csupán a fajok 6%-ánál figyelhető meg növekedés, a fajok 7%-áról pedig nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Lees szerint az egyik legnagyobb problémát az emberi tevékenység okozza, amely leginkább az élőhelyek pusztításában nyilvánul meg. A szakember a biodiverzitás csökkenésében az emberiség környezeti lábnyomát látja visszatükröződni.

Mint írják, a legnagyobb bajban a trópusi madarak vannak. Costa Ricán például egy évtizede folyamatosan fogynak a madarak, de a világ más részein is rossz a helyzet. Különösen nagy veszély fenyegeti például a Kelet-Himalája és a délkelet-ázsiai szigetek madarait is.

A szakember ezzel együtt nem tartja reménytelennek a helyzetet. Ezt azzal támasztja alá, hogy bár a mai trendek alapján hatszor annyi madárfaj tűnhet el a Földről, mint amennyi 1500 óta kipusztult, de az európai és amerikai konzervációs programok javarészt sikerrel járnak, a folyamatok tehát nem visszafordíthatatlanok.

A tanulmányban meg is nevezték azokat a területeket, ahol sürgős változásra van szükség a madarak védelmében. Mielőbb fel kell hagyni az ipari mértékű fakitermeléssel, és vissza kell fogni a túllegeltetést. Ezzel együtt egyes minél több élőhelyet kell védelem alá helyezni, a kulcsfajokat pedig kiemelten védelmezni.

search icon