Kevésbé szaporodnak az énekesmadarak, hogy túléljék az aszályt
Kevésbé szaporodnak az énekesmadarak, hogy túléljék az aszályt

Az éghajlatváltozás hatására kialakuló aszály egyre gyakrabban befolyásolja számos állatfaj a szaporodását és túlélését.

A Nature Climate Change c. lapban publikált University of Montana kutatói által jegyzett tanulmányban azt találták, hogy a trópusi énekesmadarak között akad olyan faj, amelynek tagjai kevésbé a szaporodnak súlyos aszályos idő esetén, és ez – kissé meglepő módon – valójában növeli a túlélési arányukat. A hosszú életű fajok az aszályos években kevésbé raktak fészket és költöttek tojásokat, ezzel is erősítve a túlélési rátát.Ezzel szemben a rövid életű fajok az aszályos, száraz időszakban is ugyanolyan mértékben szaporodtak, ám közülük kevesebb fióka élte túl az éghajlati körülményeket.

A kutatás során éveken keresztül 38 madárfajt vizsgáltak meg Venezuela és Malajzia területén. Az eredmények alátámasztják a korábban már széleskörűen vizsgált élettörténet elméleti fogalmat, a reprodukciós költség fogalmát, mely szerint a szaporodás akár negatívan is befolyásolhatják a faj tagjainak túlélését – mondta Thomas Martin, a kutatást vezető professzor.

search icon