Vegyszermentesség és őshonos magyar fajták: Szomor biofarm – Podcast

Vegyszermentesség és őshonos magyar fajták: Szomor biofarm – Podcast
Vegyszermentesség és őshonos magyar fajták: Szomor biofarm – Podcast

A Holnapután legújabb adásában a vendégünk Szomor Dezső, a Szomor Farm alapítója és tulajdonosa, akivel az állattartásról és a biogazdálkodásról beszélgettünk. Vendégünk farmja egy olyan hely, ahol a természet tisztelete és a minőségi élelmiszerek iránti szenvedély találkozik. Rengeteg érdekességet hallhattunk az állattartásról, az állattenyésztés jövőjéről, a magyar piacról és gasztronómiáról, illetve érdekes fogyasztói szokásokkal ismerkedhettünk meg.

Amikor egy igazán finom húsétel kerül az asztalunkra, hajlamosak vagyunk csak az ízekkel foglalkozni, pedig a történet valójában jóval korábban kezdődik. Az állattartás, a gondoskodás és a természetes körülmények mind meghatározzák, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk.

Műsorunk elején megismerkedtünk a vendégünkkel és az ő vállalkozásával a Szomor Farmmal, ahol több évtizede foglalkozik halgazdálkodással és állattartással. Többek között a farm célja nemcsak a kiemelkedő minőségű hús előállítása, hanem egy olyan természetes közeg kialakítása, ahol az állatok tiszta és egészséges körülmények között tudnak felnőni. Szomor Dezső kihangsúlyozta emellett még a stresszmentes életkörülmények fontosságát is az állattenyésztésben.

A következő részben a biogazdálkodásról és a fenntarthatóságról beszéltünk. A biogazdálkodás nemcsak divatos kifejezés, hanem egy olyan életforma, amely a természet ritmusára épül. A legelők, termőföldek és vizek megóvása a környezetvédelmi szempontokon túlmutatóan is jelentős. A természet tisztelete lehet továbbá a minőségi húsok előállításának a titka.

A harmadik blokkunkban az állattartás és állattenyésztés témáját boncolgattuk. A farmon az állatok mozgásszabadsága és természetes táplálkozása kiemelten fontos. A helyes takarmányozás és a stresszmentes környezet nemcsak az állatok életminőségét javítja, hanem a hús minőségére is kedvező hatással van. Általában az ipari méretű állattartás a környezet rovására megy, viszont a megfelelő fenntarthatósági célokat szem előtt tartva a kibocsátást csökkenteni lehet.

Utolsó részünkben az ételekről és gasztronómiáról beszéltünk, ahol vendégünk kiemelte, hogy a farm termékei mennyivel többet jelentenek, mint egy darab hús, ami az asztalra kerül. A természetes ízek és a kiváló minőségű húsalapanyagok lehetővé teszik, hogy egyszerű, mégis különleges ételek készüljenek belőlük. A kereslet a termékeikre továbbra is csak növekszik és a fogyasztók számára egyre fontosabb az ételeik származásának forrása, azonban a Szomor Farm az eddigi igényeiket minden szempontból kielégítette. Ha pedig valaki még többet szeretne hallani a biogazdálkodásról és az állattartásról, akkor mindenképp hallgassa meg a Holnapután adását!

Kiemelt kép: canva

search icon